SİYASET

TMO, Çiftçinin kara gün dostu değil artık!!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO’nun 2017 yılında doğrudan alım yaptığı yerli ürünleri ve kaç üreticiye ne kadar ödeme yapıldığını sorduğu yazılı önergesinde TMO’nun ithal yoluyla satın aldığı ürünleri bu yıl ne kadar miktar ve tutarda yurtdışından ürün alınacağının açıklanmasını istedi. 

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, “2017 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 164 Bin üreticiden toplanı 2 Milyon 409 Bin ton ürün alımı yapılmış olup, karşılığında 3 Milyar 423 Milyon TL ödeme yapılmıştır” dedi. 

 

2017 yılında TMO tarafından gerçekleştirilen yurt içi satış miktarının 6 Milyon 408 Bin ton olduğunu belirten Bakan Fakıbaba, karşılığında 5 Milyar 390 Milyon TL gelir elde edildiğini bildirdi.  

 

Bakan Fakıbaba, 2017 yılında TMO tarafından gerçekleştirilen yurt dışı satış miktarının 8 Bin ton olduğunu ve karşılığında 73 Milyon TL gelir elde edildiğini kaydetti. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’nin artık tarım ve gıda ürünlerinde de ithalat ülkesi haline geldiğini söyledi. TMO’nun 2017 yılında üreticiden aldığı ürün miktarının 2.4 milyon ton, satış yaptığı ürün miktarının ise 6.4 milyon ton olduğunu ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Sayın Bakan, yurtdışından TMO’nun aldığı ürün miktarını açıklamamış olsa da, alım ve satım rakamları, ithalat miktarının ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. TMO çiftçinin kara gün dostu idi. Piyasanın çiftçi lehine oluşması, tüccarın fiyat baskılamasına ve pazarda satış sorunu olan çiftçinin ürün almasına kadar kapsamlı ve faydalı işlevi vardı. Bilinçli olarak TMO’nin işlevi de daraltıldı. Şartlı ürün getiren, çiftçi için gereken desteği sağlamaktan uzaklaşan bir konuma getirildi” dedi.

Başa dön tuşu