GENEL

Bilgiç, “Sel mağdurlarının yaraları bir an önce sarılmalı”

BAĞIŞ, “TARIMA VE GIDAYA HAKİM OLAN ÜLKELER GELECEĞİN LİDER ÜLKESİ OLACAKTIR”

Kendi gıda ürünlerini üretmeyen toplumların hiç bir zaman bağımsız olamayacağını ifade eden ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, açtığı oturumda “Tarıma ve gıdaya hakim olan ülkeler geleceğin lider ülkesi olacaktır. Bizimde lider bir ülke olabilmemiz için sulanabilir arazilerin bir an önce sulamaya açılmasıyla olur. 1.050.000 dönüm araziyi kapsayan İmamoğlu Sulama Projesi bölgenin kalkınmasına katkı koyacağı gibi yaklaşık 10.000 kişiye de istihdam olanağı sağlayacaktır. Kaybetme riski olmayan bu proje ile bir koyup, beş alınacak, ürün yelpazesi gelişecektir. Bu projenin bir an önce bitirilmesi için bakanlığın desteğini istiyoruz.” dedi.

 

BİLGİÇ, “AÇILAN YARALAR BİR AN ÖNCE SARILMALI”

Son günlerdeki yağış miktarının aşırı olmasının sel baskınlarına yol açtığını söyleyen Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Sel ve hortum felaketi yaşayan bölgelerimize geçmiş olsun diyoruz. Bu felaketler sadece üretenleri değil, tüketici olan bizleri de olumsuz etkilemektedir. Pazarlarda satışa sunulan tüm tarım ürünleri fiyatlarında artışlar var. Bundan da hepimiz sıkıntı yaşıyoruz. Hükümetimizden zarar gören üreticilere çare olmasını en kısa sürede beklemekteyiz.”

 

ÜRETİMDE PLANLAMA ÇOK ÖNEMLİ

TOBB’da Cumhurbaşkanı’nın himayesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 7 bakanın katılımıyla 10. Türkiye Ekonomi Şurası’nı yaptıklarını da aktaran Başkan Bilgiç, “Bu şurada bölgemizin sorunlarını ve çözüm önerilerini ilk ağızdan iletme fırsatı bulduk. 2019’un ilk ayında gerçekleştirdiğimiz bu istişari toplantının iş hayatımıza ve iş insanlarına olumlu neticeler vereceğini düşünüyorum. Toprak tohumla buluşmadan önce üreticiler ne ekeceklerini bilmeleri ona göre planlama yapmaları lazım.”

 

LİSANSLI DEPOCULUKTA ÜLKEMİZ ÖNEMLİ MESAFE ALDI

ATB olarak çok önemli projelere imza attıklarını da belirten Başkan Bilgiç, “Buğday, mısır, pamuk, fındık gibi tarımsal ürünlerde Lisanslı Depoculukta önemli mesafeler katedildi. Üretici ürününü lisanslı depoya koyuyor. Nihayi kullanıcı aracılar olmaksızın depolardaki ihtiyacı olan ürünü piyasa şartlarında kolayca satın alabiliyor. Yaş sebze meyve üretimi ve pazar ağı içinde böyle bir sistem hayata geçirilebilir. Piyasalara denge gelir. Bu anlamda da Ticaret Borsaları’na düşecek her göreve hazır olduğumuzu da ifade etmek isterim.”

 

TARIM GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Tarımın girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunun da altını çizen Başkan Bilgiç, “Önümüzdeki aylardan itibaren bölgemizde mısır, pamuk, soya, ayçiçeği ekimleri başlayacak. Yüksek maliyetler 2019 yılı rekoltemizi olumsuz yönde etkiler. Dışa bağımlılık daha da artar. Bunun için de tedbirler alınmalıdır.” diye konuşan Başkan Bilgiç, beyaz et sektöründe yaşanan sıkıntılara da değinerek, bölgeye katma değer ve istihdam yaratan beyaz et tesislerininde kaybolup gitmesine engel olunması amacıyla, üretilen tavukların telef olmaması için çözüm üreten Valimiz Mahmut Demirtaş’a teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından meclis gündem maddelerine geçildi.

 

Başa dön tuşu