SAĞLIK

Kışlık konserve yedi hayatı karardı! Aman dikkat ölümcül bile olabiliyor

Kış için yaz aylarından hazırlanan konserveler konusunda hayati uyarı geldi. Bülent Ecevit Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Doç Dr. Esra Acıman Demirel, dikkat edilmemesi halinde konservelerin ölümlere bile sebep olabileceğini söyledi.

Kış aylarında kullanmak ve tüketilmek üzere yaz aylarından hazırlanan kışlık konserveleri çok dikkatli yapmak gerekiyor. Bozuk konservelerin ölümcül botulizm hastalığına neden olabileceğini söyleyen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Doç Dr. Esra Acıman Demirel, vatandaşların konserve yaparken dikkatli olmalarını istedi.

BOZUK KONSERVE YEMEK ÖLDÜREBİLİR

Doç Dr. Esra Acıman Demirel, bozulmuş konservelerin bazı hastalıklara ve hatta ölüme sebebiyet verebileceğini belirterek, 1 ay önce hastaneye başvuran 50 yaşında bir hastanın durumuna ilişkin bilgi verdi. Demirel, hastanın yutma güçlüğü ve çift görme şikayeti ile hastaneye başvurduğunu ve solunumunda yaşanan bozulma nedeniyle yoğun bakıma alındığını belirterek, hastanın öyküsünü incelediklerinde konserve tüketimi olduğu sonucuna ulaşıldığını söyledi. Hastaya Botulizm teşhisi konulduğunu ve antitoksin tedavisi uygulandığını belirten Demirel, tedavi sonucunda hastanın durumunda düzelme olduğunu ifade etti.

YETERLİ ISI SAĞLANMALI VE SIKI KAPATILMALI

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Doç Dr. Esra Acıman Demirel, kışlık konserve yapmayı düşünenlere de uyarılarda bulunurken “Bu toksin gıdalarla bulaşan bir hastalık bu nedenle konserve yapımı sırasında yeterli ısı ile kapatılmasına dikkat edilmesi. Özellikle kapağı şişmiş kokusu bozuluş konservelerin yenmemesi gerekmekte yine 1 yaş altı çocuklarda bal tüketimi yapılmaması gerekmektedir. Gıdanın alınımdan 18- 36 saat sonra belirtiler başlıyor. İlk başta halsizlik ve yorgunlukla başlıyor. Bizim dikkat etmemiz gereken çift görmesinin olması, konuşmasının bozulması ve yutma güçlüğünün bozulması ve öyküsünde de konserve var ise mutlaka Botulizm düşünülmeli ve tedavisine en erken şekilde başlanmalı çünkü toksin ne kadar erken sürede verilirse hastanın hayatta kalması düşünülüyor” dedi.

Başa dön tuşu