SİYASET

CHP’den yeni ÖTV kararı ile ilgili tartışma yaratan çıkış

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile motorlu araç özel tüketim vergisi oranları ve matrahlarındaki değişim yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi. Daha önce Bakanlar Kurulu’nda olan bu yetki artık Cumhurbaşkanı’nda olacak. Cumhurbaşkanı’na ÖTV’de alt ve üst sınır belirleme yetkisi verilmesinin ardından CHP’den tartışma yaratan bir çıkış geldi.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile motorlu araç özel tüketim vergisi oranları ve matrahlarındaki değişim yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi. Daha önce Bakanlar Kurulu’nda olan bu yetki artık Cumhurbaşkanı’nda olacak. Cumhurbaşkanı’na ÖTV’de alt ve üst sınır belirleme yetkisi verilmesinin ardından CHP’den tartışma yaratan bir çıkış geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan ÖTV kararı ile ilgili konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ÖTV düzenlemesinin CHP’nin vaadi sonrası geldiğini öne sürdü ve ‘İktidar olmadan ülkeyi yöneten parti CHP’ ifadelerini kullandı. CHP kanadından gelen bu yorum tartışmanın fitilini ateşledi. Ağbaba’nın ÖTV kararı ile ilgili yorumu sosyal medyada da çok tartışıldı.

Yeni ÖTV Kararı

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları ve matrahlarındaki değişim yetkisi Bakanlar Kurulu’ndan Cumhurbaşkanı’na verildi. Bu kapsamda daha önce Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen ÖTV oranları ve matrahlarındaki yetki Cumhurbaşkanı’na geçti. Bu yetki ile Cumhurbaşkanı, matrahların alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırabilecek veya sıfıra indirebilecek.

CHP’den Tartışma Yaratan Yorum

Resmi Gazete’de yayımlanan bu karar sonrasında CHP kanadından tartışma yaratan bir yorum geldi. CHP Genel Başkanı Veli Ağbaba, yeni ÖTV kararı ile ilgili yaptığı açıklamada ÖTV düzenlemesinin CHP’nin vaadi sonrasında geldiğini söyledi ve ‘Kılıçdaroğlu gece açıklama yapıyor, ardından hemen Erdoğan otomotiv ÖTV’si için kendine yetki veriyor. İktidar olmadan ülkeyi yöneten parti CHP.’ ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu Ne Demişti?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu, dün gece şahsi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ÖTV konusuna değinmiş ve yeni vaadiyle çok konuşulmuştu. Vatabdaşlara seslenen ve ‘Bizler iktidara gelinceye kadar araba alımını öteleyin. Araba almayın. Geldiğimizde halkımızın en çok rağbet gösterdiği araç segmentlerinde ÖTV’yi çizeceğiz. ÖTV’yi de lüks araç alanlara uygulayacağız. Onlar da güzel güzel ödeyecekler vergilerini ülkelerine. Özetle bugün ikinci el olarak satılan arabanın parası ile sıfır araba alabileceksiniz. Tek yapmanız gereken şimdilik araba alımını ötelemek ve bir süre iktidarımızı beklemek. Bu kadar.’ demişti.

Başa dön tuşu