GENEL

14 Yıl Aradan Sonra İkinci Büyük Miting! Eczacılar Borç Sarmalına Girdi

Ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği bu süreçte eczacılar da olumsuz etkilendi.

Mesleği bırakma noktasına gelen eczacılar 14 yıl aradan sonra ikinci büyük mitinge hazırlanıyor. 2008 yılındaki son miting tarihin en geniş katılım sağlanan mitingiydi. Peki eczacıların talepleri neler?
Sağlık camiasının en önemli parçalarından olan Eczacılar da ekonomik süreçten oldukça olumsuz etkilenen grupta yer alıyor. En son 2008 yılında Ankara’ da gerçekleştirilen mitinge akademisyenler, dağıtım kuruluşu personelleri ve eczacılık fakültesi öğrencilerinin katılımı ile en geniş kapsamlı miting gerçekleşmişti. 21 Aralık 2008 tarihinden sonraki en büyük ikinci mitingi gerçekleştirmeye hazırlanan Eczacılar ekonomik olarak borç sarmalına girmiş durumda.

14 Yıl Aradan Sonra İkinci Büyük Miting!

En son 14 yıl önce 2008’ de tarihtin en geniş kapsamlı mitingini düzenleyen Eczacılar bugünlerde ikinci mitingi için hazırlanıyor. Eczacı odası başkanları yapacakları eylem hakkında açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz haftalarda 54 bölge Eczacı Odası’ nın ve Türk Eczacılar Birliği başkanlarının yaptığı açıklamalara baktığımız zaman: başkanlar ekonomik sorunların ve ilaç krizinin görmezden gelindiğini bilhassa vurguladı. Bu kapsamda yavaş yavaş olacak şekilde eylem planı uygulayacaklarının da altını çizdiler.

Dünya genelinde etkili olan pandemi sürecinde sağlık çalışanları ile ön cephelerde olan Eczacılar ekonomik krizin yarattığı etkileri en aza indirmek açısından çalışmalarını yapmaya devam ediyor. 2014 yılında kurulan ve Türkiye’ de hemen hemen 30. 000 eczacıdan 25. 000’ in üye olduğu Farmazon, eczacılara özel pazaryeri platformu oluşturulmuştu. Bu platformda Eczacılar birbirileri ile ürün alışverişinde bulunup eksik ürün ve fazla stok problemlerini çözmek açısından bir araya geliyor.

Her hafta blogda çeşitli konularda yayınlanan yazılar arasında eczaneler neden kapanma riski ile karşı karşıya olduğu konuya vurgu yapıldı. Farmazon blogda yer alan bu yazıda, “Eczacılığın daha önce hi. Geçmediği günlerden geçiyoruz. Uzun süredir devam eden kronik sorunların yenileriyle birleşmesiyle birlikte, eczacılar için çözümsüzlük artık idare edilebilir olmaktan çıktı” şeklinde yanıt verildi.

Eczacılar Borç Sarmalına Girdi!

Küresel piyasalarda yaşanan ekonomik krizler ülkelerde de kendini gösteriyor. Türkiye’ de yaşanan ekonomik krizden eczacılar da olumsuz etkilendi. 2022 senesinden bugüne ilaç fiyatlarına iki defa zam yapıldı ancak ilaç zamndan sonra aradaki farkın eczacıların cebine girdiği algısı tamamıyla yanlış. Aksine ilaç zamlarından sonra Eczacıların kar oranında azalma olduğunu ifade edebiliriz. Bunu anlamak için İlaç Fiyat Kararnamesi’ ni inceleyip değerlendirmek olayı daha da somutlaştıracaktır.
İlaç zamlarından sonra yaratılan algının yanında öte taraftan ekonomik krizin arttığı süreçte Eczacılar 14 yıldan sonra ilk defa büyük bir mitinge hazırlık yapıyor. ekonomik krizin yanında ilaç krizinin de etkileri dikkate alınmasa eczacılar kademeli olarak eylem planı yaptıklarını ifade ettiler.

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, konu ile ilgili önemli açıklamalara bulundu. Özcan, “Ekonomideki sıkıntılar bizim için hiç bu kadar yakıcı olmamıştı. Mesleği bırakanların sayısı arttı. Eczanesini devreden, mesleği bırakan arkadaşlarımız çok fazla” ifadelerini kullandı. Eczacıların bilhassa vurguladı en önemli şeylerden bir tanesi de en temel iletme giderlerini dahi karşılayamadıkları oldu.
Ekonomik sıkıntının yanında vurgulanan bir diğer önemli konu ise ilaç yokluğu oldu. Bir ay içinde ilaç yokluk oranı %15 oranından %17’ ye çıktığı da ifade edildi. Eczacı odalarının yöneticileri hem ekonomik krizin getirdiği olumsuzluklara hem de bulunamayan ilacın artmasına vurgu yaparak büyük bir mitinge hazırlandıklarını vurguladı. Öte taraftan yöneticiler sorunlara çözüm bulunmaması gibi bir durumda iş eczacıların iş bırakması olacağını duyurdu.

Başa dön tuşu