SAĞLIK

Metastatik meme kanseri ve anemi arasındaki bağlantı

Kemoterapi ve radyasyon gibi tedaviler, kırmızı kan hücresi seviyelerinizin düşmesine neden olabilir.

Meme kanserinin en ileri aşaması olan metastatik meme kanseri, kanser hücrelerinin akciğerleriniz, kemikleriniz, beyniniz veya karaciğeriniz gibi vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmasıyla gelişir.

Yorgunluktan kabızlığa kadar metastatik meme kanseri tedavinizden geçerken yaşayabileceğiniz bir dizi semptom vardır. Ancak bazı kemoterapi, radyasyon, hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapilerin de anemiye neden olabileceğini biliyor muydunuz?

Vücudunuzdaki organlara oksijen sağlamaya yardımcı olan yeterli kırmızı kan hücreniz yoksa anemi gelişebilir. Anemikseniz soğuk, yorgun veya nefes darlığı hissedebilirsiniz.

Öyleyse, metastatik meme kanseriniz varsa neden anemi konusunda endişelenmelisiniz?

Sertifikalı aile hemşiresi pratisyen hekim Annie Dickerson, MSN, FNP-C, ACHPN, anemi ile metastatik meme kanseri arasındaki bağlantıyı ve aneminin nasıl tedavi edildiğini açıklıyor.

Metastatik meme kanseri olan kişilerde anemiye ne sebep olur?

Metastatik meme kanseri tedavilerinden geçerken anemi olması çok yaygındır. Ve anemi geliştirmenizin birkaç farklı nedeni vardır.

İlk olarak, kemoterapiniz, hedefe yönelik tedaviniz veya immünoterapilerinizden kaynaklanabilir. Hatta bazı radyasyon türleri bile anemiye neden olabilir. Bu tedaviler, vücudunuzdaki bölünen hücreleri öldürmeye çalıştıkları için sağlıklı kırmızı kan hücrelerine zarar verebilir – kanser hücreleri veya normal hücreler olmalarına bakılmaksızın.

Dickerson, “Tedaviniz kan sayımlarınızı etkiliyor olabilir” diye açıklıyor. “Radyasyon, radyasyonun verildiği yere bağlı olarak anemiye neden olabilir. Örneğin, bir hasta göğüs kemiğine veya pelvisine radyasyon alırsa kan hücreleri etkilenebilir çünkü bunlar kan hücrelerinin yapıldığı ana alanlardır.”

Metastatik meme kanseriniz varsa aneminin ortaya çıkmasının bir başka nedeni de kanser hücrelerinin kemik iliğinizi etkilemesidir.

Dickerson, “Vücudunuz sağlıklı bir insanın yapabileceği gibi kırmızı kan hücrelerini üretemez ve bu da kırmızı kan hücrelerini etkileyerek kansızlığa neden olabilir” diyor.

Metastatik meme kanseriyle mücadele ederken anemiyi yönetmek

Anemi ile karşılaşabileceğiniz belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Bazı vakalar hafif olabilirken, diğerleri şiddetli olabilir. Bazı durumlarda anemik olabilir ve herhangi bir yan etki yaşamayabilirsiniz.

Belirtiler şunları içerebilir:

Baş dönmesi veya zayıflık.

Hızlı nabız.

Tükenmişlik.

Soğuk hissetmek.

Baş ağrısı

Soluk cilt, kuru cilt veya kolayca morarabilen cilt.

Huzursuz bacak sendromu.

Nefes darlığı.

Ağrılı dil.

Dickerson, “Vücudunuzda oksijeni taşıyacak çok sayıda kırmızı kan hücreniz olmadığı için sadece oturuyor olsanız bile nefes darlığı yaşayabilirsiniz” diyor. “Bu kırmızı kan hücrelerine kendini iyi hissetmen için ihtiyaç var ve bu yüzden cildin soluk olabilir, çünkü kırmızı kan hücrelerin cildinin pembeleşmesine ve sağlıklı görünmemize yardımcı olur.”

Aneminin, özellikle yorgunluğun yan etkilerini yönetmeye yardımcı olmak için Dickerson, uykuyu bir öncelik haline getirmenizi önerir.

“Gerektiğinde molalar verin ve aktivite yaparken kendinizi hızlandırın” diye tavsiyede bulunuyor. “Metastatik ortamda aneminiz olup olmadığına bakılmaksızın bunlar anahtardır.”

Ayrıca yorgunluğa da yardımcı olmak için mümkün olduğunca aktif kalmanızı önerir.

“ Egzersiz yapmak veya sadece hareket etmek bile aslında bir dereceye kadar yorgunluğa yardımcı oluyor” diyor. “Maraton koş demiyorum, yürüyüşe çık ve mümkünse ev işleri yapmaya çalış.”

Anemi nasıl tedavi edilir?

Kanser bakım ekibiniz, kan sayımlarınızı izlemek ve anemik olmadığınızdan emin olmak için, ister haftada bir, ister ayda bir olsun, rutin olarak kan tahlili isteyecektir. Kullanılan tipik test, CBC olarak da bilinen tam kan sayımıdır. Bu, kaç tane kırmızı kan hücreniz olduğunu, bunların ne şekilde olduğunu ve ne kadar büyük olduklarını gösterebilir.

Kan sayınız düşükse, bakım ekibiniz kan nakli önerebilir. Anemi için başka tedavi seçenekleri mevcut olsa da Dickerson, metastatik meme kanseri ve anemi ile birlikte uğraşırken kan naklinin gerçekten en iyi seçenek olduğunu söylüyor.

Dickerson, “Diğer tedavi türlerine kıyasla kan naklini tercih etmemizin nedeni, çoğu zaman metastatik meme kanserli bireylerde anemi gördüğümüzde, bunun nedeni verdiğimiz tedavi olmasıdır” diyor. “Bu yüzden kansızlıkları olduğunu biliyoruz. Başka yollarla tedavi etmeye çalışmak etkili değil.”

Kanınızı veya çok düşük olan kırmızı kan hücreleri gibi bazı bileşenlerini değiştirmek için bir kan transfüzyonu kullanılır. Bu, intravenöz yoldan (IV) verilen ve bağışlanan kan veya kan bileşenlerini kullanan yaygın bir prosedürdür.

Ne kadar kan veya kan bileşenine ihtiyacınız olduğu, her kan transfüzyonunun ne kadar süreceğini etkileyecektir. Ancak ortalama olarak, bir ila üç saat arasında sürebilir.

Ve ne sıklıkla kan nakline ihtiyaç duyacağınız kan sayımlarınıza bağlıdır. Bazı kişiler sadece bir veya iki kan nakline ihtiyaç duyabilirken, doktorunuz haftada bir kan nakli yapılmasını önerebilir.

Meme kanseri tedavisi sırasında anemi nasıl önlenir?

Diyetiniz yoluyla demir alımını artırmak veya demir takviyeleri almak, anemisi olan çoğu kişiye yardımcı olabilirken, metastatik meme kanseri olanlar için işe yaradığı kanıtlanmamıştır.

Bunun nedeni, kanser tedavilerinin (kemoterapi, radyasyon, hedefe yönelik tedavi veya immünoterapi) aneminizin nedeni olmasıdır.

Yorgunluk ve baş dönmesi gibi yaşayabileceğiniz herhangi bir semptom hakkında doktorunuzla ve bakım ekibinizle konuşmanız çok önemlidir, çünkü anemiye bağlı olabilirken, kanser olduğunuz için yaşayabileceğiniz birçok başka olası semptom vardır.

Dickerson, “Başka belirtilere sahip olmanız için birçok neden var” diyor. “Tıbbi ekibinizle devam eden bir görüşme yapmak önemlidir.”

Başa dön tuşu