BÜYÜKŞEHİR

19 mayıs coşkusu bulvarlara, meydanlara sığmadı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak, milli mücadele ateşini yaktığı 19 Mayıs 1919’un 100. yıldönümünde Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Belediyesi ve Seyhan Belediyesi’nin birlikte düzenlediği etkinliklerde, Cumhuriyet ve Atatürkçülük adına adeta gövde gösterisi yapıldı. Başkan Zeydan Karalar, milli bayramları unutturmaya çalışıp, Atatürk’ün, Çanakkale’nin, Kurtuluş Savaşı’nın değerini azaltmaya uğraşanların, emellerine ulaşmayacağını söyledi.

 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Akay, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, CHP İl Başkanı Mehmet Çelebi, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut, Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut ve Orhan Sümer, bürokratlar ile Adanalıların katıldığı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Adana Büyükşehir Belediyesi önünde başladı. Meşaleler, flamalar ve bayraklarla yürümeye başlayan kortej Atatürk Caddesi ve Ziyapaşa Bulvarı güzergahını izleyerek Uğur Mumcu Meydanı’na ulaştı.

SLOGANLAR EŞLİĞİNDE YÜRÜYÜŞ

“Hak-hukuk-adalet, Mustafa Kemal’in askerleriyiz, Her şey çok güzel olacak, Zeydan Adana gibi başkan” sloganlarının atıldığı yürüyüşe, güzergah çevresindeki binaların pencere ve balkonlarına çıkan vatandaşlarla esnaf, alkışlarla ve bayrak sallayarak destek verdi.

Edis konseri öncesi Uğur Mumcu Meydanı’nı dolduran Adanalılara seslenen Akif Akay ve Soner Çetin’in ardından söz alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale destanlarını, başka olaylarla kıyaslamaya çalışanlara tepki gösterdi.

ÇANAKKALE ZAFERİ VE KURTULUŞ MÜCADELESİ, BAŞKA OLAYLARLA KIYASLANAMAZ

Başkan Zeydan Karalar, “Bize uygar, aydın, müreffeh, demokratik bir ülke bahşeden Mustafa Kemal Atatürk’e sonsuz minnetimizi burada öncelikle dile getirelim. Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptıkları dünyada eşi benzeri olmayan destanlardır. Hem Çanakkale Destanı hem Kurtuluş Savaşı Destanı dünyanın hiç bir destanıyla asla kıyaslanamaz. Zaman zaman kıyaslayanlar oluyor ama ne Çanakkale ne de Kurtuluş Savaşı destanlarının eşi benzeri vardır.

Birisi en kuvvetli devletlerin işgaline maruz kalmak üzereyken yüce milletin direnişidir, 250 bin şehit verilen bir destandır Çanakkale. Diğeri de bağımsızlığın geri kazanıldığı bir destandır. Son yıllarda Çanakkale Destanı anlatılırken Mustafa Kemal Atatürk’ten bahsedilmez olundu. Oysa Çanakkale kara savaşında, ne zaman Mustafa Kemal Atatürk komutayı ele alır, ondan sonra zafere ulaşılır” dedi.

DESTANLARIMIZI YOK SAYAMAZLAR, DEĞERİNİ AZALTAMAZLAR

Son yıllarda milli bayramların unutturulmaya çalışıldığını da belirten Başkan Zeydan Karalar, “Ama biz unutmadık, unutturmadık ve unutturmayacağız.

19 Mayıs’la ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Sonradan çıkma tarihçiler, uydurma tarihçiler, bunak tarihçiler dediler ki; ‘Mustafa Kemal Atatürk’ü Vahdettin, sandık sandık altınla Samsun’a gönderdi.’ Tümü yalan. Ne altın var, ne de isteyerek gönderdiler değerli arkadaşlar. Güneş balçıkla sıvanmaz. Ne yaparlarsa yapsınlar, destanlarımızın hiçbirini yok sayamazlar, değerini azaltamazlar” diye konuştu.

SADECE SEÇİMİ KAZANMADIK, UMUDU ÇOĞALTTIK

Ne Mustafa Kemal Atatürk’ü, ne de Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptıklarını bu millete kimsenin unutturamayacağını ifade eden Başkan Zeydan Karalar, şunları söyledi: “Mustafa Kemal Atatürk’ün sevgisi Türk Milletinin kalbine öyle bir nakşolmuş ki, asla silemeyeceksiniz. 100 yıl önce yenilmedik, bin yıllar daha yenilmeyeceğiz. Çünkü bu milletin karakteri bağımsızlıktır.

Mustafa Kemal Atatürk, ‘Benim karakterim bağımsızlıktır’ derken aslında Yüce Milletin karakterini dile getiriyor. Nasıl ki 100 yıl önce bu ülkenin temellerini attı, büyük bir zafer kazandı Mustafa Kemal Atatürk, ve ben diyorum ki; Adana’da her şey çok güzel olacak, İstanbul’da her şey çok güzel olacak, Türkiye’mizde yakında her şey çok güzel olacak. Biz 31 Mart’ta sadece bir seçim kazanmadık. Sadece Adana’yı, Ankara’yı, İstanbul’u, Antalya’yı, Mersin’i kazanmadık. Sadece Soner Çetin’i, Akif Ağabey’i, Zeydan Karalar’ı belediye başkanı yapmadık. Bundan çok daha büyük bir iş yaptık. Yitirilen, kaybolan ve umutsuzluğa düşen Atatürkçü düşünen insanların umudu olduk tekrar. Bu insanlara umudu verdik yeniden. ‘Olmuyor, olmayacak’ diye düşünenler, artık bu iş olur diye düşünmeye başladılar. Onun için İstanbul da olacak sevgili kardeşlerim.”

EDİS KONSERİ

Başkan Zeydan Karalar’ın konuşmasının ardından ünlü şarkıcı Edis, Adanalılara en güzel parçalarını seslendirdi.

Başkan Zeydan Karalar ve eşi Nuray Karalar, Edis’e çiçek verdi, teşekkür etti.

Konser sırasında gerçekleştirilen havai fişek gösterisi, renkli görüntüler oluşturdu.

 

Uğur Mumcu Meydanı’nda Edis konseri öncesi Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri sahne aldı ve halk oyunları, dans gösterileri sundu, şarkı söyledi.

Başa dön tuşu