SANAT

Karabaş Otu Ne İşe Yarar? Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?

Karabaş otu geçmiş yüzyıllardan günümüze kadar sağlık, kozmetik ve mutfak gibi pek çok alanda kullanılmış şifalı bir bitkidir. İşte karabaş otuna dair merak edilen her şey!

Bütün büyük alimler tarafından şifa kaynağı olarak ifade edilen bu bitki eski kaynaklarda “beyin süpürgesi” ismiyle geçmektedir. 20’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılan karabaş otunun halk arasındaki diğer isimleri ise “yalancı lavanta”, “gargan” ve “keşiş otu”dur.

Karabaş otunun Latince ismi Lavandula stoechas’tır. Avrupa’da bu bitki “French Lavender” yani Fransız Lavantası ismi ile bilinir. İran’da ise yüzyıllardır ilaç olarak kullanılmaktadır. Türkler arasında Selçuklu ve Osmanlılarda hekimlerin tavsiye ettiği şifalı bitkilerden biri olmuştur.

Karabaş Otu Nerede Yetişir?

Karabaş otunun görüntüsü lavantaya çok benzeyen ve mor çiçekleri olan bir bitkidir.

Ülkemizde yaygın olarak Ege Bölgesi’nde yetişir. Ancak Türkiye’nin değişik bölgelerinde de rastlanan bir bitkidir. Yetişmesi için hafif nemli ortama ihtiyaç duyar.

Keşiş otu olarak bilinen bu bitki diğer bitkilere göre erken çiçek açar ve erken toplanır. Haziran ayının sonlarına doğru çiçekleri toplanarak muhafaza edilmeye başlanır.

Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi karabaş otunun 20’den fazla hastalığın tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir.

Aşağıda bu mucizevi bitkinin en sık kullanıldığı birkaç alan hakkında kısaca bilgi verilmiştir:

1-Beyin ve Sinir Sistemi Rahatsızlıkları

Keşiş otu nörolojik hastalıklar için çok etkili bir şifa kaynağıdır. Büyük alimlere göre her türlü beyin ve sinir probleminin giderilmesi için kullanılabilir.

2-Cilt Sağlığı

Cilt sağlığı açısından çok olumlu etkileri vardır. Yaşlılığa bağlı olarak ciltte meydana gelen kırışıklıkların azalmasını sağlar. Ayrıca cilt lekelerinin de ortadan kalkmasına yardımcı olur.

3-Saç Bakımı

Saç dökülmelerinin durdurulması ve yeni saçların çıkması amacıyla kullanılır. Haftada bir defa karabaş otundan yapılan yağın saçlara sürülmesi kısa sürede fark edilir derecede olumlu sonuçlar doğurur.

4-Astım ve Nefes Darlığı

Astım hastalarının rahat nefes almalarına yardımcı olur. Çünkü solunum yollarını temizlemek özelliği vardır.

5-Kas ve İskelet Ağrıları

Kas ağrılarının hafiflemesini sağlar. İskelet sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

6-Yanık Tedavisi

Yanıkların kısa sürede iyileşmesini temin eder. Eski dönemlerde yanıklarla mücadele etmek amacıyla kullanılmıştır.

7-Zararlı Tümörlerle Mücadele

Kanser tedavisinde etkili sonuçlar verir ve tümörlerin büyümesini durdurur.

8- Kalp ve Damar Sağlığı

Kalp ve damar sağlığı açısından çok olumlu faydaları vardır. Kalp krizi riskini azaltır ve damar tıkanmalarına engel olur.

9-Bağışıklık Sisteminin Güçlendirilmesi

Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini arttırır. Kişinin sık sık hastalanmamasını sağlar. Hasta düşen kişilerin ise hızlı bir şekilde iyileşmelerine yardımcı olur.

10-Uyku Problemleri

Uyku problemi olanların bu sıkıntılarının ortadan kalkmasını sağlar.

11-Psikolojik Sorunların Tedavisi

Stres ve anksiyete tedavisinde etkilidir. Kaygı problemlerinin en aza indirilmesinde son derece olumlu katkıları vardır. Doğal bir antidepresan görevi görür.

12-İdrar Yolu Enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde uzun yıllar kullanılmış olan keşiş otu hızlı bir şekilde iyileşmeye yardımcı olur.

13-Sindirim Problemleri

Sindirim sorunları yaşayan kişiler için rahatlatıcı bir özelliği vardır. Hazmı kolaylaştırır ve kişinin mide problemleri yaşamasına engel olur.

14-Kış Hastalıklarının Tedavisi İçin Karabaş Otu Kurusu

Öksürük giderici ve balgam sökücü bir özelliğe sahiptir. Kış hastalıklarının kolay atlatılmasına yardımcı olur.

15-Kanın Temizlenmesi

Kanın temizlenmesini sağlayarak vücudun daha dinç olmasını sağlar.

Burada ifade edilen özellikler karabaş otunun sadece en yaygın kullanım alanlarıdır. Son zamanlarda özellikle İtalya’da yapılan araştırmalar karabaş otunun onlarca farklı hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini ortaya koymuştur.

Karabaş Otu Nasıldır? İçeriğinde Hangi Etken Maddeler Var?

Karabaş otunun içinde magnezyum, potasyum, kalsiyum ve demir bulunmaktadır. Bu maddelerin her biri vücut sağlığı açısından son derece büyük önem taşır.

Keşiş otu içinde aynı zamanda pinokarvil asetat, kafur, myrthenol, steorid, triterpenik asit ve terpin bulunmaktadır. Bu maddeler günümüzde ilaç sektörü tarafından da kullanılan etkili birleşimler barındırmaktadır.

Karabaş Otu Sigara Bırakmak İsteyenler İçin Şifa Kaynağı!

Yapılan pek çok araştırmada karabaş otunun sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Keşiş otu içinde bulunan etken maddeler nikotine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bu durum kişinin sigara ihtiyacı hissetmesini engeller. Bu hususta uzmanlar sigara bırakmaya karar vermiş kişilere karabaş otu çayı içmelerini tavsiye etmektedir.

Karabaş Otu Nasıl Kullanılır?

Keşiş otu yaygın olarak iki şekilde kullanılır. Bu kullanımlardan birincisi karabaş otu çayı, ikincisi ise karabaş otu yağıdır.

Karabaş Otu Çayı

Keşiş otu çayı daha çok iç hastalıkların tedavisinde kullanılırken keşiş otu yağı ise cilt sağlığı için tercih edilmektedir.

Keşiş otu çayını da yağını da bulmak günümüzde son derece kolaydır. Ancak temin edilecek ürünlerin o yılın mahsulü olmasına dikkat etmek gerekir.

Karabaş Otu Uzun Yıllar Parfüm Olarak Kullanılmıştır!

Karabaş otunu taze biçimde kokladığınız zaman hiç de hoş olmayan bir kokusu vardır. Ancak uygun aromalarla birleştirildiğinde etkili bir parfüm haline gelir. Özellikle Asya ülkelerinde yüzyıllarca keşiş otu parfüm olarak kullanılmıştır. Günümüzde de pek çok parfüm ve sabun markası karabaş otundan yararlanmaktadır.

Karabaş Otu Reçelini Görürseniz Sakın Kaçırmayın!

Pek çok hastalığa şifa olan karabaş otunun Ege Bölgesi’nde reçeli de yapılmaktadır.

Bu reçele marketlerde veya pazarlarda rastlamak oldukça zordur. Eğer keşiş otu reçeline denk gelirseniz mutlaka almalısınız. Çünkü satın aldığınız şey bir bitki reçeli değil şifa veren doğal bir ilaçtır. Ancak bu reçeli normal reçeller gibi tüketmemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Zira karabaş otu reçeli günde en fazla bir tatlı kaşığı kadar alınmalıdır.

Karabaş Otunu Kullanırken Nelere Dikkat edilmelidir? Karabaş Otu Zararları Var Mı?

Tüm şifalı bitkilerde olduğu gibi keşiş otunun kullanımında da fazla doz almamaya dikkat edilmelidir. Eğer normalden fazla dozda karabaş otu alınırsa bu durum çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir.

Sürekli ilaç kullananların, hamilelerin, bebek emzirenlerin ve epilepsi hastalarının bu şifalı bitkiyi kullanmamaları veya doktor gözetiminde kullanmaları tavsiye edilmektedir.

Karabaş Otu Hakkında Osmanlı Döneminde Ferman Çıkarıldığını Biliyor Muydunuz?

Osmanlı Devleti döneminde kolera salgını baş göstermiş ve devlet yöneticileri bu hastalıkla mücadele etmek için karabaş otunu kullanmıştır. Bu şifalı bitki sayesinde salgın daha fazla yayılmadan önlenmiştir. Bu nedenle karabaş otunun korunması amacıyla Osmanlı padişahı tarafından bir ferman yazılmış ve bütün ülke halkı bu konuda bilgilendirilmiştir.

Başa dön tuşu