SAĞLIK

Hepatit B virüsüne karşı tarama testi uyarısı

Hepatit B virüsünün dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkilediği aktarılırken bu konuda tarama programlarının önemine dikkat çekildi. 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla gerçekleştirilen programda tarama programlarının önemine vurgu yapılırken uzmanlar, Hepatit B virüsünün dünya genelinde 240 milyon taşıyıcısı olduğunu aktarıyor.

Hepatit B virüsünün dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkilediği aktarılırken bu konuda tarama programlarının önemine dikkat çekildi. 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla gerçekleştirilen programda tarama programlarının önemine vurgu yapılırken uzmanlar, Hepatit B virüsünün dünya genelinde 240 milyon taşıyıcısı olduğunu aktarıyor. Dakikada 2 kişinin Hepatit B virüsü sebebiyle hayatını kaybettiği aktarılırken en az bir kez Hepatit B ve C ile ilgili tarama testlerinin yapılması konusunda önemli uyarılar geldi. 2021 yılında tedavi altına alınan hasta sayısının 122 binden 115 bine düştüğü bildirilirken aile bireylerinin de mutlaka taranması gerektiğine vurgu yapıldı.

Hastalık Belirtisiz İlerliyor

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla İstanbul’da bir otelde düzenlenen toplantıda Hepatit B, Hepatit C ve Hepatit Delta virüslerinin oluşturduğu etkiler ile tedavi süreçleri ile ilgili bilgilere yer verildi. Söz konusu toplantıda kişilerin belirtisiz ilerleyen bu hastalığın taşıyıcısı olduğundan haberdar bile olmadığına dikkat çekildi.

Dünyada 240 Milyon Taşıyıcısı Var

Bu önemli toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Hepatit B virüsünün tüm dünyada 240 milyon taşıyıcısının olduğunu ve 2-3 milyon arasındaki kişinin ise ülkemizde Hepatit B virüsünü taşıdığına dair tahminler olduğunu aktardı. Dünya genelinde önemli sayıda bir nüfusun hepatit taşıyıcısı olduğuna vurgu yapılan toplantıda tarama testlerinin yaptırılması konusunda önemli uyarılara yer verildi. Toplumun tarama testi konusunda daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğine vurgu yapılırken kan ve cinsel yolla aile içi bulaş olduğu için muhakkak aile bireylerinin de tarama testi yaptırması gerektiği aktarıldı.

Başa dön tuşu