SAĞLIK

Karaciğeriniz için faydalı 8 gıda

Karaciğer… Bu organın sizin için ne kadar etkili olduğunun farkında olmayabilirsiniz. Kanınızdaki toksinleri uzaklaştırmaktan, sindirimi teşvik etmeye ve vücudunuzun daha sonra kullanması için vitamin depolamaya kadar her şeyi ve daha fazlasını halleder.

Aynı zamanda kendine çok iyi bakıyor. Ancak, çalışkan karaciğerinizi hızlandırabilecek ve belirli karaciğer hastalıklarını önlemeye veya bunlarla savaşmaya yardımcı olabilecek bazı yiyecek ve içecekler vardır.

Karaciğer uzmanı Christina Lindenmeyer, “Kendini yenileyebilen tek organlardan biri” diyor. “Karaciğerinizde bir enfeksiyon veya yaralanma varsa, sağlıklı bir yaşam tarzı sürüyorsanız ve doğru yiyecekleri yerseniz, karaciğeriniz kendi kendini iyileştirebilir.”

YİYECEKLER KARACİĞER FONKSİYONUNA NASIL YARDIMCI OLUR?

Karaciğere ihtiyacı olan gerekli besinleri vererek sağlıklı bir karaciğeri koruyabilirsiniz.  Meyve, yağsız protein ve sebze dengesini yemeye odaklanan Akdeniz diyeti, karaciğeriniz için izlemeniz gereken iyi bir rejimdir.

KARACİĞER İÇİN FAYDALI GIDALAR

Dr. Lindenmeyer, karaciğer fonksiyonunuzu iyileştirmek istiyorsanız hangi yiyecekleri diyetinize dahil edebileceğinizi açıklıyor.

Kahve

Bu doğru, günlük kahveniz sabaha başlamaktan daha fazlasını yapıyor olabilir. Bir dizi çalışma, düzenli, kafeinli kahvenin kronik karaciğer hastalığı olan insanlar üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini buldu. Dr. Lindenmeyer, “ Kahve ve karaciğer sağlığı için çok sayıda kanıt var ve bunun çeşitli farklı faydaları var” diyor. “Karaciğer enzimlerinizi düşürebileceği gösterildi, bu da karaciğerinizdeki iltihabı iyileştirdiğini gösteriyor.”

Yağlı karaciğer hastalığı olan  kişilerin günde üç veya daha fazla fincan kahve içmeleri bile tavsiye edilmiştir. Karaciğerinizle ilgili sağlık sorunlarınız yoksa, o kadar fazla içmenize gerek olmayabilir – ancak bir fincan joe’nin karaciğer fonksiyonunuzu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini bilin.

Dr. Lindenmeyer, “Ayrıca sade kahve olması da önemli” diyor. “Şeker ve krema ile doldurduğunuz şey kahve olmamalı.”

Çay

Kahve içmeyenler için iyi haber: Çayın karaciğeriniz için de benzer faydaları olabilir. 2016 yılında yapılan bir inceleme, yeşil çayın  karaciğer kanserini önlemede yardımcı olabileceğini buldu.

Ortaya çıkan bazı çalışmalar yapılsa da, çayın karaciğer sağlığı için olası faydalarını tam olarak anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Balık ve tavuk

Karaciğerinizin yaptığı önemli bir iş, vücudunuzun kullanması için farklı proteinleri, yağları ve karbonhidratları işlemek. Bu nedenle balık  ve  tavuk gibi bol miktarda sağlıklı proteini  diyetinize   dahil etmek isteyeceksiniz.

Dr. Lindenmeyer, “Vücudunuzun normal işlevi için gerekli olan proteinleri yapmak için karaciğerinizin yapı taşlarına ihtiyacı var” diyor. “Yani, yeterli miktarda yağsız protein yemek önemlidir.”

Bu daha sağlıklı proteinler, daha dengeli bir beslenmeyi teşvik ederken, aynı zamanda karaciğerinizin önemli işini yapmasına yardımcı olur – ki bu bir kazan-kazan!

Hayvansal ürünlerden kaçınıyorsanız, et olmayan bazı seçenekleri deneyin:

Mercimek.

Olgunlaşmamış soya fasülyesi.

Soya peyniri.

Fındık.

bezelye

Zeytin ve zeytinyağı

İster kavanozdan çıkardığınız zeytinleri ister limon sıkarak zeytinyağını tercih edin, tercih ettiğiniz salata sosudur, bu lezzetli meyve karaciğerinizin sağlığını artırmaya yardımcı olabilir. Esas olarak zeytin, E vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir – karaciğerinizin sevdiği iki şey.

Dr. Lindenmeyer, “Zeytinyağı karaciğeriniz için çok sağlıklıdır” diyor. “Zeytinyağı, karaciğerinizi yağlı karaciğer hastalığına karşı koruyan  ve ayrıca kalbiniz için ayrı ayrı iyi olan iyi kolesterolünüzü yükseltir.”

Fındık

Kuruyemişler, besin değerleri söz konusu olduğunda bir yumruk atabilir. Sadece iyi miktarda sağlıklı kolesterole sahip olmakla kalmazlar, aynı zamanda yağlı karaciğer hastalığına sahip insanlara yardımcı olduğu kanıtlanmış E vitamini bakımından da yüksektirler.

Dr. Lindenmeyer, “Kuruyemişler de protein açısından çok yüksek” diye ekliyor. “İlerlemiş karaciğer hastalığınız varsa veya karaciğer problemlerinizle ilgili kas kaybıyla mücadele ediyorsanız, her gün vücut ağırlığınızın her kilogramı için bir gram (veya daha fazla) protein tüketmeniz faydalı olabilir.” Örneğin, yaklaşık 150 kilo ağırlığındaysanız, günlük 68 gram protein hedeflemelisiniz.

Bu kuruyemişleri salatalarınızda veya günlük yemeklerinizde kullanmayı deneyin:

Badem.

Fındıklar.

Antep fıstığı.

Çam fıstığı.

Kabak çekirdeği.

Yapraklı sebzeler

Diyetinize yeşillikleri eklemek için fazlasıyla yeterli neden var. Karaciğeriniz vücutta kontrollü kan pıhtısı oluşumundan sorumlu olduğundan, K vitamini karaciğerinize bu rolde yardımcı olan çok önemli bir besindir.

Dr. Lindenmeyer, “K vitamini, pıhtılaşma faktörlerinizi yapmak için doğru malzemelere sahip olduğunuzdan emin olmak için karaciğer fonksiyonunuz için önemli olabilir” diye açıklıyor. “Yapraklı yeşillikler ve ıspanak gibi şeyler K vitamini bakımından yüksektir ve bir faydası olabilir.”

Bu yeşillikler ayrıca Dr. Lindenmeyer’in karaciğeriniz için de yararlı olabilecek sağlıklı bir antioksidan olduğunu eklediği glutatyon içerir.

Diyetinizde aşağıdaki gibi yapraklı sebzeleri deneyin:

Ispanak.

Kale.

Mikro yeşillikler.

Marul.

Lahana.

Kara lahana.

Çilek

Diyetinize antioksidanları dahil etmek, karaciğerinizin (ve vücudunuzun diğer bölümlerinin) size teşekkür edeceği bir şeydir.

Dr. Lindenmeyer, “Antioksidanlar, iltihabın karaciğer üzerindeki etkilerini koruyan ve azaltan bileşiklerdir” diyor. “ Yaban mersini gibi meyvelerde pek çok anti-inflamatuar antioksidan var  .”

Daha fazla araştırma gerekli olsa da, bir dizi  hayvan çalışması, kızılcık ve yaban mersininin de karaciğer sağlığını iyileştirebileceğini öne sürdü.

Yulaf ezmesi

Dürüst bir kase yulaf ezmesinin birçok faydası vardır.  Çoğunlukla size sağlıklı  lif desteği sağladığı için. Dr. Lindenmeyer, kronik karaciğer hastalığı geçmişi olan biriyseniz, düzenli bağırsak hareketleri yaptığınızdan ve kabızlıktan kaçındığınızdan emin olmanızın önemli olduğunu açıklıyor.

“Çok kabız olursanız, normalde vücuttan bağırsak hareketleriyle atılan toksinler oluşturabilirsiniz” diyor.

Buna ek olarak,  2017’de yapılan bir araştırma,  yulaf ve yulaf ezmesinin beta-glukanlar adı verilen çözünür liflerde yüksek olması nedeniyle obezite ve iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Diyetinize daha fazla yulaf ezmesi eklemek istiyorsanız, alışveriş sepetinize hazır yulaf ezmesi yerine çelik kesilmiş yulaf veya tam tahıllı yulaf eklemeyi deneyin. Bu şekilde, diyetinize eklenen şekerlerin kontrolü sizde olur.

Genel olarak, karaciğeriniz oldukça kendi kendine yeterli bir organdır. Ancak vücudunuzda birçok önemli rol oynadığı için dengeli bir diyete ayak uydurmak yardımcı olabilir. Ancak yeni bir diyete başlamadan önce herhangi bir diyet kısıtlaması veya sağlık endişesi hakkında sağlık uzmanınızla konuştuğunuzdan emin olun.

Başa dön tuşu