EKONOMİ

Ekonomik Krizde Para Nasıl Değerlendirilir?

Hepimiz durumun farkındayız fakat kriz zamanlarında neler yapılır ekonomik krizde para nasıl değerlendirilir? Kriz döneminde yatırım nasıl yapılır gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağım.

Ekonomik Krizde Para Nasıl Değerlendirilir?

Son zamanlarda bir cümle “Finans gündeminden düşmüyor” Uzmanlar günümüzde ekonomik kriz konusunda oldukça fazla uyarı yapıyor ben dahil herkes ekonomik krize hazırlanmanız gerektiğini anlatıyoruz. Fakat bunun nasıl yapılacağı hakkında hiçbir bilgi verilmiyor anlatılmayanı okumaya hazırsanız ekonomik krizde para nasıl değerlendirilir başlayalım.

Öncelikle bilmemiz gerekiyor ki önümüzde koca bir kış var ve bu kış sezonunda birçok şey yaşanabilir ülkemizde finansal okuryazarlık çok az olduğu için insanlar yatırımın ne olduğunu dahi bilmiyor.

Bu listeyi okuyanların yüzde 90’ından fazlası yanlış yatırım yapıyor insanlara kademeli alım yapın dediğimizde sadece Kripto paralar için söylediğimizi düşünüyor hisse senedi ve Kripto para yatırım araçlarını anlatmadan önce bilmeniz gereken en önemli Konuyu anlatmak istiyorum.

Riskli yatırım araçlarına yatırım yapmadan önce herkesin bir köşede acil durum fonu bulunmalı, son korona vakasından sonra gördüğümüz şey birçok insanın hazırlıksız durumda olmasıydı.

İnsanlar virüs yüzünden işsizleştiğinde kendilerini hemen devletin kapısına attılar, bazıları ise elindeki hisse senetleri ve Kripto paraları satarak ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kaldı.

Türkiye faiz indirirken tüm dünya faiz artışına gidiyor. Bu politika ülkemizde ekonomik krizin iki kat daha fazla hissedilmesine neden olabilir bu yüzden yapılması gereken en doğru şey yatırım yapmadan önce zor zamanlarda yatırımlarınızı bozmamak için acil durum fonu oluşturmaktır.

Acil Durum Fonu

Ekonomik krizde para nasıl değerlendirilir? Acil durum fonu oluşturarak. İşsiz kalmak gıda fiyatlarının artışı ve buna benzer senaryolarda bir süre geçinmenizi sağlayacak para miktarıdır.

Bazılarınıza komik gelebilir fakat kış için yiyecek depolamak Türkiye gibi ülkeler için yapılması gereken en doğru şeydir. Yiyecek depolamak gibi stratejilerde acil durum fonu içerisine koyulabilir domates gibi yazlık yiyecekleri konserve halinde depolamak kışın biraz daha rahat olmanızı sağlayacaktır.

Çünkü domates gibi yazlık sebzelerin fiyatı kışın büyük artışlar gösterebilir bu her ne kadar bazılarına küçük bir ayrıntı gibi görünse de kışın bu küçük hesabın büyük bir farkı ortaya koyduğunu göreceksiniz çünkü ev ihtiyaçları için hazırlık yaptığınızda zor zamanlarda Kafanız her zaman biraz daha rahat olacaktır.

Bunun dışında elinizde kesinlikle nakit para bulunmak zorunda bu paranın bir kısmı acil durum fonu olurken, bir kısmı ise ekonomik kriz içerisinde ucuzdan yatırım yapmak için olmalıdır. Fakat bu parayı TL olarak tutmak büyük yanlış olabilir bu yüzden değer deposu olan altın veya dolar gibi varlıklarda tutmak daha faydalı görünüyor veya bunların yanında bir miktarda TL bulundurabilirsiniz.

Bu tamamen sizin stratejinize bağlıdır kira ödemek veya buna benzer ihtiyaçları karşılamakta zorluk çektiğiniz zaman acil durum fonu ile bu sorunlardan hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Korona döneminde birçok insanın işsiz kaldıklarında bir sonraki ayın kirasını verebilecek paraları bile yoktu.

Bu sadece Türkiye’de değil Amerika gibi finansal açıdan güçlü Ülkelerde de yaşandı finansal okuryazarlığı olan her birey parayı kontrol edenlerdir finansal okuryazarlığı olmayanlar ise para tarafından kontrol edilenlerdir acil durum fonu oluşturduğunuzda ilerleyen zamanlarda bu paranın sadece harcama yapmak için olmadığını da anlayacaksınızdır.

Çünkü bu strateji parayı kontrol etmeyi size öğretecektir, zor durumlar için ayırdığınız paranın size yatırım için ayırdığınız paranın haricinde birikim olarak dönebilir.

Yanlış Yatırım

Şimdi gelelim ikinci konuya yorumlarda çoğu insan her ay ihtiyaçlarını ayırdıktan sonra geri kalan tüm parayı Kripto paralara yatırdığını aktarıyor bu yatırım stratejisi dünyanın en riskli stratejilerinden biridir.

Bu strateji riskinizi artırırken ayrıca bir sonraki yükselişe kadar sağ kalmanızı da engelleyebilir. Çünkü piyasaların yakın zaman içerisinde nasıl bir yol izleyeceğini bilemiyoruz acil durum fonuna ihtiyacınız olmasa dahi bu stratejide değişiklik yapmanız gerekecektir.

Elinizde bir kısım nakit para bulundurmak ileride gelebilecek fırsatları değerlendirmek anlamına geliyor geçim stratejiniz ve zorluğunuzu bilmediğimden dolayı bu konuyu daha iyi idrak edebilmeniz için genelleme yapmak gerekiyor.

Her zaman önceliğiniz acil durum fonu olmalıdır. Bu fonu oluşturduktan sonra gelen paranın bir kısmını kripto para, hisse senedi veya benzeri yatırım araçlarına yatırırken bir kısmını ise nakit olarak elinizde bulundurmanız gerekiyor.

Ekonomik kriz finansal okuryazarlığı olmayanlar için korkutucu şey olurken akıllı yatırımcılar için fırsatları barındıran bir ortamdır bu fırsat günümüzde 5 bin dolar olan bir bilgisayarı 500 dolara almak gibi ifade edilebilir.

Türkiye’deki krizin büyüklüğünün sebebi her ne kadar uygulanan politika olsa da Küresel çapta yaşanan krizin gelmesi beklenen bir şeydi savaş ve hastalıkların haricinde kağıt para sisteminin dengesi her geçen gün bozuluyor.

Bu para sistemi ömür boyu uygulanabilecek bir şey olmadığı için yeni hazırlıklar başladı bile farkındalık kazanan birçok ülke elindeki dolarları azaltarak altın gibi değer depolarına yöneliyor. Uluslararası para fonu 4 yıl önce dijital para sistemi üzerinde çalışmaya başladı bile bu konuya farklı bir listede değineceğiz.

Son zamanlarda geleceğe yönelik yapılacak yatırımların arasında Kripto para ve hisse senedi yatırımları en önemli araçlar arasındadır fakat yeni yasaklar ve düzenlemeler geldiğinde birçok Kripto para yok olabilir bu yüzden ilerleyen zamanlarda Kripto paralar dolandırıcıdır dememek için tüm portföyünüzü Çok riskli alt coinlerden oluşturmayın.

Çünkü çoğu yeni projeler düzenlemelerden geçemeyecektir zaten piyasanın %90’ı anlamsız ve gereksiz Kripto paralardan oluşuyor hem hisse senedi hem de Kripto para portföyünüz dengeli ve doğru hazırlanmalıdır.

Başa dön tuşu