GENEL

10 numara yağ ve kaçak mazot yangın riskini arttırıyor

Balıkesir'de 5 kişinin hayatını kaybettiği otobüs yangının ardından Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde bir başka yolcu otobüsünün yanması, 10 numara yağ ve yurda kaçak yolla getirilerek merdiven altı tabir edilen yerlerde içerisine katkı maddesi konulduktan sonra satışı yapılan kalitesiz mazot konusunu yeniden gündeme getirdi.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, ülkemizde son yıllarda kullanımı ciddi oranda artan 10 numara yağ ve kalitesiz mazotun büyük felaketlere neden olabileceğine dikkati çekti.

 

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin, Balıkesir ve Manisa Kırkağaç'ta meydana gelen otobüs yangınlarının bir numaralı şüphelisi olarak 10 numara yağ ve kalitesiz mazotu işaret ettiğini hatırlatan Başkan Nihat Sözütek, 10 numara yağ ve kalitesiz mazot kullanımının yangın riskini kat be kat arttırdığına vurgu yaptı.

 

10 numara yağın yakıt olarak kullanımının sadece Türkiye’de görüldüğünü belirten Birlik Başkanı Nihat Sözütek, "10 numara yağın yakıt olarak kullanımı sırasında motorda sıcaklık yükselmekte, motor sistemi bu sıcaklık artışı için tasarlanmadığından ötürü motor aksamında yanabilen kablo ve benzeri elemanların yanması sonucu can ve mal kayıplarının yaşandığı yangınlar çıkmaktadır” dedi.

 

"AKARYAKIT ZAMLARI KULLANIMI ARTTIRDI"

10 numara yağ ve kalitesiz mazot kullanımındaki ana nedenin akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar olduğunun altını çizen Başkan Sözütek, "Dünya'da ve Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının sürekli yukarıya doğru seyretmesi özellikle kamyon, otobüs ve toplu taşıma aracı sürücülerini farklı alternatif arayışlarına sürükledi. Bunun sonucu olarak da 10 numara yağ adı verilen baz ve atık yağlardan elde edilen, içerisine solvent karıştırılan yağlar ve kaçak yollarla getirilerek merdiven altı diye tabir edilen yerlerde içerisine katkı maddesi konulduktan sonra satışı yapılan kalitesiz mazotun dizel motorlarda kullanımında artış yaşandı" diye konuştu.

 

Başkan Sözütek, can, mal kayıplarının yanı sıra vergi kaybı ve çevre kirliliğine de neden olan 10 numara yağ ve kaçak mazot kullanımının ciddi bir güvenlik sorunu oluşturduğuna dikkati çekerek, bu durumun kamusal denetimin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini dile getirdi.

 

10 Numara yağ ve kalitesiz mazotun araçlarda yakıt olarak kullanılmasının önüne geçilmesinin genel kamu yararı açısından gerekli olduğunun altını çizen Başkan Sözütek, bunun için öncelikle akaryakıttaki ÖTV oranlarının düşürülmesi, 10 numara yağ satışı ve bu yakıtları kullanmaya olanak tanıyan düzenek montajını yapan kişilere yönelik denetimlerin arttırılması gerektiğini ifade etti.

Başa dön tuşu