BÜYÜKŞEHİR

Suriyeli sığınmacılara yardım programına açık destek

Başkan Hüseyin Sözlü, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Kilis ve Mersin’de Suriyeli sığınmacılara yönelik çalışmalar yapmayı hedefleyen GIZ QUDRA Koordinatörü Dr. Guenther Taube, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Koordinatörü Dr. Leyla Şen ile GIZ QUDRA Program Sorumlusu Sevilya Muradova’yı misafir etti.
 

ADANA’NIN İÇİNDE BULUNDUĞU 5 KENTE DESTEK
GIZ QUDRA Koordinatörü Dr. Guenther Taube, Suriyeli sığınmacıların barındırıldığı 5 ilde temel eğitim, mesleki eğitim ve sosyal entegrasyon desteği faaliyetlerinde bulunmak üzerine Almanya, Fransa ve İspanya’daki belediyelerin katılımı ve  88 milyon euro bütçe ile Göç Platformu oluşturacaklarını söyledi. Dr. Guenther Taube, iç savaş nedeniyle ülkelerini terk edip Türkiye’ye sığınan Suriyeli sayısının 3 milyon 500 bin kişiye yaklaştığını, bunun 350-400 bin kadarının Adana’da bulunduğunu ve Adana Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmalar yürütmek istediklerini belirtti.

 

‘AVRUPALI DOSTALARIN TAKDİRİ SAMİMİYETTEN UZAK’
Başkan Hüseyin Sözlü ise Avrupa ülkelerinin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara destek amaçlayan çalışmalar yapmasından mutlu olacaklarını bildirdi. Başkan Sözlü, iç savaştan kaçan Suriyelilere Türkiye’nin kapılarını açmasını ve insanı yardımlarını Avrupalı dostlarını takdir ettiğini anımsatıp, “Avrupalı dostaların takdiri samimiyetten uzak. Çünkü, hem Türkiye hem de sığınmacılara yönelik uygulama ve yaklaşımlar takdir ifadeleriyle çelişiyor. Somut çalışmalarla samimiyetin ortaya çıkarılması gerektiğine inanıyorum” dedi.  

 

‘TÜRKİYE, İNSANLIK ADINA SURİYELİLERİ BARINDIRIYOR’
Türkiye’nin kendi sınırları içinde terör örgütleri PKK ve FETÖ’ye karşı mücadele verdiğini, iç savaşın yaşandığı Suriye’de yuvalanan IŞİD, EL Nusra gibi örgütlerle de aynı mücadeleyi sürdürdüğünü kaydeden Başkan Sözlü şunları söyledi:
“Vatandaşlarının can güvenliği ve ülkenin geleceği için tedbirler alan Türkiye, bir yandan da mülteci konumuna düşen Suriyelilere kucak açmıştır. Türkiye’nin bu insanı davranışını Avrupalı dostlarımız takdir etmekte, ancak kendi rahatları ve konforları bozulmasın diye bizim gösterdiğimiz yaklaşımdan uzak kalmaktadır. Suriyeli sığınmacıların Avrupa ülkelerinde barındırılmasına karşı gösterilen direnç, bu takdirlerin gerçekçi olmadığının kanıtıdır. Türkiye terörle mücadele ederken, yüksek demokrasi ve hukukun egemenliğinden vazgeçmemiştir. Avrupalı dostların böyle sıkıntılı zamanlarda bunu iyi anlamasını ve Türkiye’nin bu mücadelesine samimi destek vermesini bekliyoruz” diye konuştu.  
Başkan Sözlü, değerlendirmelerinin ardından GIZ QUDRA’nın Adana’da barındırılan Suriyelilere yönelik çalışmalarına destek olmaya, ortak uygulamalar yürütmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Başkan Sözlü, ziyaretin sonunda Dr. Guenther Taube’ye ve beraberindeki heyete anı plaketi ve seramik vazo hediye etti.

Başa dön tuşu