GENEL

Tercih yapıp yerleşemeyince OBP puanı düşer mi? YKS yerleşemeyince OBP puanı kırılır mı?

Milyonlarca üniversite adayı bugün tercih sonucunu öğrendi. Günlerdir merakla beklenen üniversite tercih sonuçları bugün açıklandı. ÖSYM, bu sabah saatlerinde tercih sonuçlarını ilan etti. Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından çok sayıda soruya cevap aranmaya başlandı. Üniversite kayıt tarihleri, ek yerleştirme tarihleri ve tercih yapan ancak yerleşemeyenlerin ortalama başarı puanları ile ilgili çok sayıda araştırma başladı.

Milyonlarca üniversite adayı bugün tercih sonucunu öğrendi. Günlerdir merakla beklenen üniversite tercih sonuçları bugün açıklandı. ÖSYM, bu sabah saatlerinde tercih sonuçlarını ilan etti. Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından çok sayıda soruya cevap aranmaya başlandı. Üniversite kayıt tarihleri, ek yerleştirme tarihleri ve tercih yapan ancak yerleşemeyenlerin ortalama başarı puanları ile ilgili çok sayıda araştırma başladı. Tercih yapıp yerleşemeyenlerin ortalama başarı puanları (OBP) düşüp düşmeyeceği araştırılıyor. Tercih yapan ancak yerleşemeyenlerin OBP puanının kırılıp kırılmayacağı araştırılan konuların başında geliyor. Peki, tercih yapıp yerleşemeyenlerin OBP puanı düşer mi? YKS yerleşemeyince OBP puanı kırılır mı? İşte detaylar…

TERCİH YAPIP YERLEŞEMEYİNCE PUAN DÜŞER Mİ?

2022 YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından çok sayıda soruya yanıt aranmaya başlandı. Bu soruların başında ‘Tercih yapıp yerleşemeyince OBP puanı düşer mi?’ geliyor. Söz konusu soru ile ilgili ÖSYM’nin yayımladığı ‘Sık sorulan sorular’ kılavuzunda yer alan bilgi şöyle;

– Geçen yıl 2021-YK puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirildim ve kayıt yaptırdım. Bu yıl sınava girersem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?

– Evet. 2021-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

– Geçen yıl 2021-YKS puanımla merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştim, fakat kayıt yaptırmadım. Bu yıl sınava girsem OBP’nin çarpılacağı katsayılarda bir değişiklik olacak mı?

– Evet. 2021-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.

OBP PUANI NASIL HESAPLANIR?

Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından günün en merak edilen sorularından biri de ‘OBP puanı nasıl hesaplanır?’ oldu. Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu 5 ile çarpılır ve Ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan adayların diploma notları ise 50 olarak değerlendirilmeye alınır. Bu durumda 50 olan en düşük diploma notu için OBP 25, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Ortalama başarı puanı (OBP), 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanmaktadır.

Başa dön tuşu