SEYHAN

Başkan Karalar, Adana’nın Tarihini Ortaya Çıkartacak

Karalar, Magarsus Antik Kenti’ni Gün Yüzüne Çıkartmak için Kolları Sıvadı

Tarihe önem veren ve Adana’nın binlerce yıllık kültür miraslarının korunması için çalışıp, gayret gösteren Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Magarsus Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkartılması için değim yerinde ise kolları sıvadı. Seyhan Belediye Meclisi Kasım ayı 2. birleşiminde gündeme gelen madde ile Karataş’da bulunan ve kuruluş tarihinin M.Ö. 7.yüzyıla dayandığı bilinen Magarsus Antik Kenti’ndeki Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile yapılan arkeolojik kazıların devamının sağlanması için protokol yaparak destekte bulunma kararı alındı.

Yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi veren Seyhan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü KUDEB Birim Sorumlusu Mimar Murat Ulaş, Magarsus’un Adana için büyük önemi olduğuna vurgu yaptı. Ulaş, “Bilindiği gibi KUDEB birimimiz, Koruma Kurulu ve Müze Müdürlüğü ile sıkı çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Adana’da temsilcisi olan müze müdürlüğümüz Karataş kazıların durması nedeniyle bu konuya eğilip eğilemeyeceğimizi sordular. Bizde bu konuyu Başkanımız Sayın Zeydan Karalar ile ve Karataş Belediyesi ile görüştük. Karataş Belediyesi gerekli katkıyı sağlayamıyor ve 8-10 işçi ile uzun yıllar devam eden bir kazı. Magarsus Antik Kenti kuruluşu M.Ö. 7 yy dayanan Büyük İskender’in burada konakladığı ve ismini de oradan alan bir yer. Bölgemize çok yakın ve burada halen ayakta olan bir tiyatro ortaya çıkarıldı. Yani bölgemizdeki çok önemli bir antik eser. Antik kent kazıları için sağalan katkının az olması nedeniyle çalışmalar durma aşamasına gelmişti. Yıllık masraflarının karşılanması durumunda Adana için önemli bir eserin ortaya çıkacağı kanaati var” şeklinde konuştu.

Belediye olarak tarihe sahip çıktıklarını belirten Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, tüm projelerinde imkânları dâhilinde kültürün ve turizmin canlanması adına ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Magarsus Antik Kenti’nin kazılarının Adana için çok önemli olduğunu belirten Başkan Karalar, bu antik kentin tamamen ortaya çıkması durumunda Adana’nın tarihine ve turizmine önemli bir katkı konulacağını söyledi.

Konuşmaların ardından CHP Grup Başkan Vekili Elif Uzun konu ile ilgili olarak Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ a Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Adana Müze Müdürlüğü’yle protokol imzalaması yönünde yetki verilmesi maddesinin müdürlüğünden geldiği gibi kabul edilmesi teklifinde bulundu. Ak Parti Grubu’nun maddenin reddi teklifine rağmen madde CHP, MHP ve HDP’li üyelerin oları ile kabul edildi.

Başa dön tuşu