GENEL

5 OCAK RUHU DİRİLİŞİN VE KURTULUŞUN ANAHTARIDIR

Zenbilci, mesajında, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana’nın; bereketli toprakları, ulaşım kolaylığı, iklim şartları, coğrafi konumu ve ekonomik potansiyeli ile her dönem cazibe merkezi olmayı başarmış bir şehir olduğunu ifade etti.

Bu özelliklerinin hep bir adım öne çıkardığı Adana’nın, Kurtuluş Mücadelesi’nin kazanılmasında da öncü rol üstlendiğini belirten Zenbilci, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Adana’ya geldiği zaman ‘Müttefikler için bitmiş olabilir ama bizi ilgilendiren savaş, kendi istiklalimizin savaşı, ancak şimdi başlıyor’ diyerek gelecekten umutlu olduğunu ve kararlılığını ifade ederek Kurtuluş Savaşı’nın ilk emrini de Adana’dan vermiştir. İlk emir ise, İskenderun’a çıkarma yapmayı planlayan İngiliz ve Fransızlara ateşle karşılık vermek olmuştur” dedi.

Yılmadan, usanmadan ve korkmadan düşmana başkaldıran kahraman Adanalıların, destansı bir mücadele sonunda, işgalci Fransız güçleri ile yanlarında getirdikleri Ermenileri 5 Ocak 1922’de Adana’dan, 6 Ocak 1922’de de Ceyhan’dan kovduğunu anımsatan Zenbilci, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Milli Mücadele’nin ardından 15 Mart 1923 tarihinde Adana’ya gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur’ diyerek Adana’mızın Milli Mücadele’nin başlamasındaki rolünü ve ilk tohumlarının burada atıldığını bir kez daha belirtmiştir. Kurtuluş Mücadelesi ateşinin Adana’da yakılması, biz Adanalılar için bir övünç kaynağıdır.

5 Ocak kalbimizde daima bir şuur, bazen de dilimizde bir şiir olur. 5 Ocak günü kurtuluş bayramımızın yanında rahmetli Arif Nihat ASYA’nın Bayrak şiirini de edebiyatımıza kazandırmıştır. Adana’da 5 Ocak kutlamaları için yazılmış olan şiirin üzerinde ikinci kez hiçbir değişiklik yapılmadan, ilk yazıldığı gibi kalmıştır.

Arif Nihat Asya’nın Bayrak şiirinde belirttiği gibi biz Türk milleti olarak bu bayrağın altında doğduk, bu bayrağın altında da can vereceğiz. Ecdatımız da böyle düşünerek 98 yıl önce devletin dirliği için birlik olmuş bereketli Adana topraklarına göz diken gafilleri kovmuştur.  5 Ocak ruhu dirilişin ve kurtuluşun anahtarıdır. Dirlik ve birliğimizin daim olması için 5 Ocak Ruhunu yaşatmamız lazım.

Bu duygu ve düşüncelerle Adana’nın ve Ceyhan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılını bir kez daha kutluyor, işgalci güçler tarafından hunharca öldürülen, toplu katliamlara kurban olan binlerce Adanalı ve onlar gibi kurtuluş mücadelesinde şehit düşen binlerce şehidimizi rahmetle ve minnetle anıyor, bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

Başa dön tuşu