GENEL

“8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ”

Divan Oteli Yaşar Kemal Konferans Salonunda yapılan etkinliğe Adana Barosu Saymanı Av. İlknur Önal, Adana Barosu Yönetim Kurulu üyeleri Av. Ümit Arif Özsoy, Av.Duygu Özgüven, Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, kadın dernekleri, sivil toplum kuruluşları ve partilerin kadın kolları temsilcileri  ile çok sayıda meslektaşımız katıldı.

 

Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Sinem Tanrısınatapan’un takdim ve konuşmasınını ardından söz alan Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutladı. Av. Küçük, kadınların hak mücadelesinin tarihsel gelişimini örnekler vererek anlattı.

 

Mersin Barosu Başkanı Av. Ali Er’in TÜBAKKOM’un basın metni içerisinde yer alan ‘Hayır’ kelimesinden dolayı okunmasının engellenmesini, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde bir kadın meslektaşına fizik müdahalede bulunmasını ve konuşmasını engellenmesini kınadığını ifade etti.

 

Bursa’dan Ankara’ya ‘Emekçi Kadın Buluşması’ etkinliğine giderken geçirdikleri trafik kazasında hayatını kaybedenTürk Metal İş Sendikası  üyesi  7 kadını saygıyla anarken. yaralıla acil şifalar diledi.  2 yıl önce okulundan çıkan ve tek çuçu oradan geçen ilk dolmuşa binmek olan ve vahşice hayatının baharında (20) katledilen Ögecan Aslan’ a saygı ve rahmet ile andı.

 

Kadınların çalışma hayatında yaşadığı sorunlar, çalışma hayatında kadına verilen haklardan da bahseden Av. Küçük, “15 yıldır tek parti ile yönetilen ülkemizde kadına yönelik şiddet yaklaşık yüzde 1400 oranında artmış bulunmaktadır. Bunun en önemli yansıması da kadın – erkek eşitliğinin belirlendiği 145 ülke arasında Türkiye 130. Sırada yer alıyor.

 

Ülkemizde kadın sayısı , erkek sayısına bakıldığında nerdeyse eşittir. Ancak yurttaşı temsil eden TBMM'ye bakıldığında bu eşitlik açık ara ihlal edilmiştir, keza mecliste tutuklu vekiller de göz önüne alındığında kadın yurttaşlarımızın temsiliyeti sadece 80 vekil ile yüzde 14.57’dir. 

 

TBB’de kadın delege oranımız yüzde 20’lerdedir. Adana Barosu 29. Dönem Genel Kurulunda Demokrat Avukatlar grubu olarak yüzde 40 olan pozitif ayrımcılık kotasını yaklaşık yüzde 44 olarak yerine getirmenin mutluluğunu yaşamaktayım. Dilerim diğrer barolar da bu oranı bulur” dedi.

 

Av. Küçük, 1397 belediye başkanınından sadece 39’u, 20.498 belediye başkanından sadece 2198’inin kadın olduğunu, iş yaşamında da yönetici kadın oranının yüzde 26’sını oluşturmasına, ayrıca kadın yöneticilerin yüzde 25 düşük ücret almasına vurgu yaptı.

 

KADINA YÖNELİK ŞİDDET MALESEF BİTMİYOR

Adana Baro Başkanı Av. Küçük, 2016 yılında kadın cinayetlerinin sayısının 328 olduğuna dikkat çekti. Bu elim olaylarda siyasal erklerin ve aynı zihniyette olan kişilerin kadına karşı ayrımcılığa ilişkin; "ben zaten kadın erkek eşitliğine inanmıyorum” “kadın mıdır kız mıdır ?” “tecavüze uğruyorsa neden çocuk ölsün, anası ölsün”, “kızlar okuyunca erkekler evlenecek kız bulamıyor”, “kadınlar iş aradığı için işsizlik yüksek” “kadın iffetli olacak, herkesin içinde kahkaha atmayacak”, "hamileler sokakta dolaşmasın, çocuğun nasıl yapıldığını hepimiz biliyoruz”, “örtüsüz kadın perdesi eve benzer. Perdesiz ev ise ya satılıktır ya da kiralıktır”, “kimse, bakire olmayan biriyle evlenmek istemez.” “Kadının tek kariyeri annelik kariyeri.” ve "Gecenin o saatine orda ne işi var” söylemlerini aktardı. Av. Küçük, “Ülkemizde malesef kadına yönelik şiddet giderek artıyor. Mevcut yasal düzenlemelerin yetmemesi ile birlikte kadın örgütlerinin verdiği mücadeleler kadının toplumsal düzende hak ettiği yere ulaşmasını sağlayamamış, kadın erkek hegemonyası altında gittikçe ezilmektedir.” dedi.

 

 

Aladağ Yatılı Kız öğrenci yurdunda yaşanan yangında Adana Barosu olarak sürecin takipçi olduklarını belirterek, “Devletin dağ köylerinde yaşayan ekonomik imkansızlıklar içerisindeki yurttaşına ve onların çocuklarına sahip çıkmayarak, cemaatlerin eline bırakması, Aladağ yangın faciasında da çocukların Süleymancılar olarak bilinen cemaatin yurtlarına teslim edilmesi, yaşanan facia sonrası verilen tahliye kararları devletin yurttaşını bir kez daha sahipsiz bıraktığının göstergesidir.” dedi.

 

Konuşmasının ardından Dr. Esengül Ayyıldız “Medyanın Kadın Dili ve İmkanları”, Av. Ayşe Nur Karayel “Kadın Emeğinin Ekonomiye Kazandırılması Süreçleri” ve Dr. Elif Çakır da “Doktor gözüyle Kadın” konularına ilşkin sunumda bulundular.

Başa dön tuşu