SAĞLIK

“Acilen Afet Parkları oluşturulmalı”

Saygılı, yaptığı açıklamada, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan artçılar sırasında 12 köyde toplam 300 civarında evin hasar gördüğünü ve bunların büyük çoğunluğunun yaşanılamaz hale geldiğini belirtti. Türk Kızılayı  bölgeye anında intikal ettiğini  ve yardımların halen devam ettiğini vurgulayan Saygılı, evleri hasar görenlerin yerleştirilmesi için bölgede konteyner kent oluşturulmasının planlandığını kaydetti.

 

Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerini sunan Saygılı, “Neyse ki can kaybı yok. Devletimiz ve milletimiz birlik olup yaraları saracaktır, bundan şüphemiz yok” diye konuştu.

 

Her ilin kendi afet riskini tekrar tekrar gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizen Saygılı, şöyle devam etti:

 

“Ülkemiz deprem kuşağında ve Adana’mız da fay hatları üzerinde yer alıyor. Depremin nerede ne zaman olacağını bilemeyiz. Bilim insanlarımız yaptıkları çalışmalar ile oluşan deprem potansiyeli ile ilgili bilgiler veriyor. Marmara’da her an deprem olabileceği gibi bu durum Adana’da da her an yaşanabilir.”

 

“ACİLEN AFET PARKLARI YAPILMALI”

Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, çok işlevli kullanılabilecek afet parklarının yapılması gerektiğini her platformda dile getirdiklerini belirterek, “Olağan koşullarda bu parklar halkın dinlenmesi, eğlenmesi spor vb. etkinlikleri için kullanılırken afet anında ve sonrasında su, hijyen, beslenme, barınma, iletişim, enerji gibi ihtiyaçların karşılanması için alt yapı hazırlığı olacak şekilde adeta küçük bir kriz yönetim merkezi olarak inşa edilmeli. Mahalle aralarına yapılan her park bir gün afet olursa kullanılacak alan gözüyle dizayn edilmeli” ifadelerini kullandı.

 

“RUHSATLANDIRMA VE YAPI DENETİMİ ÇOK ÖNEMLİ”

“Deprem öldürmez, ancak depreme dayanıklı şekilde inşa edilmemiş, uygun araziye inşa edilmemiş yapılar depremde can alır” diyen Saygılı, “Sevdiklerimizle mutlu bir yuvamız olsun diye düşünerek para verip aldığımız yuvalarımız var. Biz vatandaş olarak aldığımız yapıların prosedürlere uygun olup olmadığını, yapı denetimlerinin yapılıp yapılmadığını elbetteki sorgulamalıyız. Belediyelerimiz de bu konularda yüksek düzeyde hassasiyet göstermeli. Çünkü söz konusu olan can güvenliği” şeklinde konuştu.

 

“TÜRK KIZILAYI DEPREME HAZIR”

Ramazan Saygılı, Kızılay’ın bölge afet merkezleri ve şube depolarında, afet durumlarında kullanılacak malzemelerin hazır bekletildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

Öte yandan, Kızılay’ın deprem konusunda ücretsiz seminerler düzenlediğine de dikkat çeken Saygılı, “Şubemize ulaşılarak konu ile ilgili bilgi alınabilir. Unutmayalım ki bilmediğimiz şey bizi korkutur. Depreme hazırlıklı olmak en önemlisi” dedi. 

Başa dön tuşu