ÜNİVERSİTE

Adana’da “1. Anavarza Sempozyumu” Düzenlendi

Çukurova Kalkınma Ajansı Kongre Salonu’nda gerçekleşen sempozyum saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

 

Doç. Dr. Gülşen: “26 Bilim İnsanı Anavarza İle İlgili Çalışmalarını Sunuyor”

Sempozyumun açılışında konuşan Doç. Dr. Fikret Fatih Gülşen, sözlerine sempozyumun gerçekleşmesinde emeği ve katkısı olan tüm kurumlara teşekkür ederek başladı. Doç. Dr. Gülşen, “13 farklı kurumdan 26 bilim insanı Anavarza ile ilgili yıllara dayalı çalışmalarını toplam 5 oturumda 20 farklı bildiri ile sunacaklar. 1.Anavarza sempozyumu bir antik kent için yapılan tematik sempozyumlardan birisidir. Bir kentin her yönüyle çalışılmasını gerektiren büyük emek, gayret ve araştırmaların neticesinde ortaya çıkartılan böylesine özel bir sempozyumu kazıların başlangıcının henüz ilk yıllarında gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz.” dedi.

 

Sempozyum Bildiri Kitabı Olarak Yayınlanacak

Doç. Dr. Gülşen bir sonraki sempozyum hakkında da bilgi vererek, 2. Anavarza Sempozyumu’nun uluslararası nitelikte 40 yerli 10 yabancı olmak üzere toplam elli bilim insanının katılımı ile üç gün süreceğini belirtti. Doç. Dr. Gülşen, “20 bildiri metni şubat ayında hakemli ve uluslararası alanlarda taranan nitelikli bir yayınevinde sempozyum bildiri kitabı olarak yayınlanacak.” ifadesini kullandı.

 

Tari: “6 Yıllık Kısa Bir Dönemde 250 Metrelik Bir Sütunlu Cadde Açığa Çıktı”

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, “Kültür Bakanlığı’nın bir bireyi olarak böyle bir sempozyumun düzenleme kurulunda yer almaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. 6 yıllık kısa bir dönemde 250 metrelik bir sütunlu caddenin açığa çıkarılması amfi tiyatronun ve kazıların yapılması çok önemli. Koruduğumuz bu kültürel mirasın yaşatılması ve insanlara sunabilmek için de o alt yapının sağlamlaşması ile ilgili bazı çalışmalar yaptık. Anavarzanın yolunun ve karşılama ünitesinin yapılması, oraya giden vatandaşlarımız için rahat bir gezi geçirmelerine neden oldu. Bu nedenle emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Burakgazi: “İlimiz Sınırları İçerisinde Bulunan Antik Kentlerin En Önemlisi Anavarza Antik Kentidir”

Adana Vali Yardımcısı Ferhat Burakgazi de, yenilmez şehir olarak bilinen ve Helenistik Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Anavarza Antik Kentini tüm yönleriyle ele alınıp değerlendirileceği bu sempozyumun büyük bir önem ve anlam ifade ettiğini vurguladı. Vali Yardımcısı Burakgazi, “ilimiz sınırları içerisinde bulunan pek çok kültür varlığı ve antik kentler içinde en büyük ve en önemli olanların başında hiç kuşkusuz Anavarza Antik Kenti gelmektedir. Sempozyuma katılan ve sunumları ile bizleri aydınlatacak olan tüm değerli akademisyenlerimize teşekkür ediyor sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi.

Başa dön tuşu