GENEL

Adana’da salgın öncesi döneme dönüldü

Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Başkan Prof. Dr. Ahmet Hilal, açıklamasında “Covid-19 salgını ülkemizde ve dünyada devam ederken, 1 Haziran tarihinden itibaren hızlı bir normalleşme sürecine girilmiştir. Daha önce bu konuda gerek TTB gerekse Adana Tabip Odası olarak yaptığımız uyarılar ne yazık ki gerçekleşmekte ve hasta sayısı hızla artış göstermektedir. Yeni açılım diye adlandırdığımız bu sürece erken geçilmiş, bilim kurulunun önerileri dikkate alınmamış, uyarılara ise ne yazık ki vatandaşlar gerekli özeni göstermemiştir. Bu nedenle bir hafta gibi çok kısa bir dönemde içinde hızla salgın öncesi döneme dönülmüştür.” dedi.

 

VERİLER ŞEFFAF BİÇİMDE AÇIKLANMALI

Prof. Dr. Hilal, “Adana’da salgının en hızlı seyrettiği Mart ayı sonunda olduğu kadar testi pozitif olan hasta mevcuttur. Perşembe günü ilimizde sadece bir hastanede 100 yakın pozitif hasta başvurusu olduğu meslektaşlarımız tarafından bildirilmektedir. Buna rağmen Sağlık Bakanlığı günlük açıkladığı verilerde hasta sayısını 1000 nin altında göstermek için büyük çaba harcamaktadır. Bu çabanın iller bazında hasta sayısının şeffaf bir biçimde açıklanmasına harcanmasının  daha faydalı olacağını belirtiyoruz.  COVİD-19 pandemi süresince tüm meslek grupları arasında en özverili ve fazla çalışan hekimler ve sağlık çalışanlarıdır. Bu süreçte 40’ın üzerinde hekim ve sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir. Buna rağmen Bakanlık sağlık çalışanları az çalışmış ve yorulmuş gibi vardiyalı çalışmayı getirmiştir. Bu durum hekimlerin daha çok hastalanmasına neden olacaktır. Vardiya ve hafta sonu çalışma sistemine son verilmeli, Kronik hastaların güvenle tedavilerini devam ettirilebileceği temiz hastaneler oluşturulmalıdır. Sağlık Müdürlüğünden ve Sağlık Bakanlığından ilimiz genelinde Covid-19 salgınında en son durum nedir, vaka artış hızı, yeni vaka sayıları, pozitiflik oranları, yatan hasta sayısı kaçtır, tüm bu verileri şeffaf olarak bizlerle paylaşmalarını istiyoruz.”

 

KORUYUCU ÖNLEMLERE TİTİZLİKLE DEVAM EDİLMELİDİR

Bakanlık yetkililerine tekrar hatırlatıyoruz verileri il ve ilçe bazlı açıklamaz ve şeffaf olamazsanız inandırıcılığınız olmaz.  Hasta sayısının tekrar artmaya başladığı insanların koruyucu önlemlerden hızla uzaklaştığı bu günlerde hastanelerde ki doluluk oranlarının da arttığı görülmektedir. Şu an elektif cerrahilere ve dahili branşlara hasta yatışlarının da çok olduğu düşünülürse artan vakalar karşısında servis ve yoğun bakımlarda yer bulmak açısından sıkıntıya düşülebilir. Sağlık Müdürlüğünü bu konularda şimdiden tedbir almaya davet ediyoruz. Vatandaşlarımızın ise koruyucu önlemler konusunda çok dikkatli olmalarını, sosyal mesafeyi korumalarını, maske takmalarını ve temizliğe aynı titizlikle devam etmelerini öneriyoruz.” dedi.

Başa dön tuşu