SANAT

Adana, Düşman İşgalinden Kurtuluşunu, İki Önemli Ressamın Sergisi’nin Açılışı İle Kutlayacak

“Adana’nın İzini Bırakanlar”a her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Bu isimlerden Şemsettin Başkurt ve Adnan Ateşok günümüzde Mimar Sinan Üniversitesi olarak bilinen Sanayi-i Nefise yani Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim görmüştür. Aralarında kuşak farkı olmasına rağmen bu eğitim her ikisinin de sanat anlayışında benzerlik görülmesini sağlamıştır. Empresyonist çizgilerle başlayıp, post empresyonist olarak devam eden Başkurt’a rağmen, Ateşok empresyonist çizgilerini, rüyalarını resmetmenin emrine vererek sürrealist çalışmalara da imza atmıştır.

 

Şemsettin Başkurt – Adnan Ateşok’un sanat birlikteliği, sanat tarihinin empresyonizm – post empresyonizm – ekspresyonizm- sürrealizm şeklinde devam eden kronolojik değişimine birebir uymaktadır. Bu yüzden ikisinin birlikteliği Adana sanatının tarihsel gelişimine ışık tutması açısından önemlidir.

 

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar “ Atatürk’ün sanata vermiş olduğu desteği bilen bir nesil olduğumuz için Adana’nın kurtuluşunu da bu iki üstadın sergisini açarak kutlamak istedik.” diyerek sanatın bir toplum için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamıştır.

 

5 Ocak 2017 Perşembe günü Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Abidin Dino Sanat Galerisi’nde saat:18.30’da açılacak olan serginin küratörlüğünü S. Haluk Uygur ile Mehmet Emin Arıcı üstlenmektedir. Claudia Üzelgeçici, Hanife Uygur, İlknur Taşa, Mustafa Üzelgeçici, Pelin Emrahoğlu, Pakize Aksu, Semiran Bahçıvan ve İsmail Ökke ise küratör yardımcılığını yürütmektedir.

Sergi için hazırlanan katalogda; Orhan Apaydın, S. Haluk Uygur, Mehmet Emin Arıcı, Etem Çalışkan,  Gazi Sansoy, Pelin Emrahoğlu, Ali İhsan Ökten, Fevzi Acevit, Nurettin Çelmeoğlu, ve Ayber Hastürk’ten oluşan isimler bu iki ustayı anlatan yazılar kaleme almıştır. Katalog, sergi sırasında konuklara ücretsiz olarak dağıtılacaktır.

 

Şemsettin Başkurt Kimdir?

 

Atatürk'ün kurulmasını sağladığı Halkevleri'nde yetişen Şemsettin Başkurt; 1932 yılında Adana'ya öğretmen olarak atandı. Sırasıyla 1. Ortaokul (Tepebağ Ortaokulu) ve 2. Ortaokul'da (İstiklal Ortaokulu) resim öğretmenliği yaptı. 1948 yılında Adana'da vefat etti.

 

Adana’daki sürgün yıllarında Abidin Dino ile tanışmaları, yıllar sonra Abidin Dino’nun Paris’te Şemsettin Başkurt sergisini açmak istemesine vesile olmuştur. Ancak bazı sebeplerden ötürü Paris’te açılamayan sergi, öğrencisi ve aynı zamanda yakın dostu olan Yaşar Kemal tarafından İstanbul’da gerçekleşmiştir. Ve Yaşar Kemal’in ölümünden sonra bu misyonu Seyhan Belediyesi, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu, Lions Kulübü ile 20 sanat, eğitim ve meslek kuruluşu Adana’nın sanata olan ilgisini tekrar canlandırmayı misyon edinmiştir.

 

Adnan Ateşok kimdir?

 

 Tepebağ Ortaokulu ve Adana Erkek Lisesi'ni bitirdi. Ardından İstanbul Hukuk Fakültesi'ne kaydını yaptırdı. İstanbul'da yaşadığı süre Sanayi-i Nefise'ye misafir öğrenci olarak katıldı ve empresyonizm akımı ile tanıştı. Gençliğinden beri resme ilgisi olan Ateşok, ortaokul veya lise döneminde Şemsi Hoca'dan ders alıp almadığını henüz bilinmese de; tarzlarının benzemesi ve konularının Adana olması ikisini birbirinin devamı olarak değerlendirilebilir. Adana'da çiftçilikle uğraşırken, resme olan ilgisinden vazgeçmeyen Ateşok 2004 yılında Adana'da vefat etti.

Başa dön tuşu