YAŞAM

Adana, hava kirliliğinde alarm veriyor!

CHP’li Hüseyin Orhan, Adana’da sanayileşmedeki gerilemenin hava kirliliğini azaltması gerekirken 2018 Çevre Mühendisleri Odası raporuna göre Adana’nın Türkiye genelinde hava kirliliğinde 4. sıraya yükselmiş olmasının Adana’nın içler acısı durumunu bir kez daha belgelemiş olduğunu belirtti.

 

GEÇMİŞTE YANLIŞ KARARLAR ALINDI!

Seyhan Belediye Meclisi’nin Ocak ayı olağan toplantılarının son gününde duygu ve düşüncelerini dile getiren Hüseyin Orhan, “Buradan Seyhan meclisine baktığımda Diyarbakır’ı, Sivas’ı, Malatya’yı, Osmaniye’yi, Mardin’i, Kayseri’yi yani Anadolu’yu görüyorum. Seyhan demek Adana demek, Türkiye demek. Bu gerçekliği meclisimiz gayet iyi yansıtıyor. Maalesef iş adamı ve sanayicilerimiz sahip çıkamadığımız ve yerel yönetimler on yıllarca liyakatsiz kişilerin elinden aldığı yanlış kararlarla Adanamızı gariban memleket haline getirmiştir” dedi.

Sanayileşme ile hava kirliliğinin tüm dünyada doğru orantılı olduğunu belirten Orhan, “Sanayileşmedeki gerilememizin hava kirliliğini azaltması gerekirken Türkiye’de hava kirliliğinde 4. sıraya yükselmiş olmamız Adanamızın içler acısı durumunu bir kez daha belgelemiş oldu. 2016 OECD verilerine göre Türkiye’de  hava kirliliğine bağlı ölümlerin sayısı 30 bin kişi olarak tahmin edilmektedir” diye konuştu.

 

TEMSA İÇİN ÇAĞRI YAPTI

Elektrikli motorlarla çalışan otobüs üreticisi Temsa’nın ‘kapanıyor’ haberlerinin Adana ve ülke gündemine geldiğini, bu haberin sanayileşmedeki gerilemeyi bir kez daha gözler önüne serdiğini vurgulayan Hüseyin Orhan, şunları söyledi:

“Temsa’nın kapatılması Türkiye’de işsizlikte ön sıralarda yer alan Adana’ya bir darbe daha vuracaktır .Hava kirliliği çözüm önerileri arasında yer alan trafikte elektrikli taşıtlar tüm dünyada teşvik görürken bizim sahip olduğumuz değerin yok oluşu Adana kamuoyunu derinden yaralamıştır. Bunun siyaset üstü bir mesele olarak ele alınması bizleri çok mutlu etmiştir. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın ilk gün itibariyle konuyu gündemine alması ve sonrasında Güler Sabancı görüşmesi  ve yine Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ın da ön siparişle otobüs alınacağını duyurması ve son olarak da devletin en üst makamlarından Temsa ile ilgili iyi haberler gelecek açıklamasını çok önemli buluyorum. Bu vesileyle Adana’daki tüm yerel yönetimlerin yeni araç kiralamaları ve satın almalarında yeşil enerji kaynakları ile çalışan araçları tercih etmeleri, hatta mevcutta bulunan eski araçların dönüşümlerini yapmaları geleceğimiz olan çocuklarımıza rahat nefes alacakları bir dünya mirası bırakmak için atılacak önemli bir adım olacaktır.”

 

GAZETECİLERE DİKKAT ÇEKTİ!

 

Türkiye’de son 10 yılda çalışan gazetecilerin üçte birinin işsiz kaldığını da hatırlatan Orhan, “Çalışabilen gazetecilerin ise çoğu Basın İş Yasası kapsamında değildir. Yoksulluk sınırında maaş almaktadır. Gazeteciler, ekonomik ve sosyal haklarını kullanamamaktadır. Avrupa’da yüzde 25 olan sendikalaşma oranı Türkiye’de yüzde 6’dır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Temmuz 2019 istatistiklerine göre 11 bin 157  gazetecinin işsiz kalmış. Son beş yılda basın kartı iptal edilen gazeteci sayısı 3 bin 804 olmuş ve Adalet Bakanlığı verilerine göre 2003-2018 yılları arasında 12 bine yakın gazetecinin hâkim karşısına çıktığı, 91 gazetecinin cezaevinde tutuklu olduğu ifade edilmiştir. Bu gerçekler çerçevesinde tarafsız, özgür ve objektif basının çağdaş demokrasilerin temel taşlarından olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim” şeklinde konuştu.

Başa dön tuşu