GENEL

ADD Adana şubesinden

ADD Adana Şube Başkanı Eker, "Sivas’ta canları pahasına kongre yapıp “Milli sınırlar içerisinde Vatan bir bütündür parçalanamaz”, “her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı Millet top yekün kendisini savunacak ve direnecektir”, “Manda ve Himaye kabul edilemez” diyen Mustafa Kemal ve vatanseverleri, Türk Milleti dikkatle takip ediyordu. O zor şartlarda azim ve kararlılık ile Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında tüm vatanseverleri birleştirmeyi başaran Mustafa Kemal, yedi düvele karşı verdiği hem fikri, hem de askeri savaş sonrası Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk Milletini ayağa kaldırmayı başarmıştır" dedi

 

4 EYLÜL 1919 SİVAS KONGRESİ TOPLANDI

Sivas Kongresi'nin Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki öneminin büyük olduğunu anımsatan  Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker," Alınan kararların ve uygulamaların millet adına yapılmasıyla ilk defa demokratik bir örgütlenmeye gidilmiştir. Sivas Kongresi'nin bir diğer önemi de, Mustafa Kemal’in tüm askeri yetkilerinden ayrılmış olmasına rağmen, ülkedeki hareketin sivil lideri olarak kabul edilmesidir" diye konuştu.

Eker şöyle devam etti;

"Ülkemizin farklı şekillerde sınavdan geçtiği ve geçirilmek zorunda bırakıldığı bir dönemde, Sivas Kongresi dün olduğu gibi bu günde ulusumuza doğru olan yolu ve yöntemi göstermektedir. Sivas Kongresi vatanı düşman işgalinden kurtarmak, bağımsızlık ve özgürlüğü sağlamak amacını gütmüştür. Ulusal bir kongre olan Sivas Kongresi’nin önemini, Atatürk, bu kongrede bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildiğini vurgulayarak ifade etmiştir.

 

"KONGRE İLE KURTULUŞ SAVAŞININ ESASLARI BELİRLENDİ"

Sivas Kongresi ile vatanın bölünmez bütünlüğü ve tam bağımsızlık hedefiyle Kurtuluş Savaşı'nın esasları belirlenmiştir. Tarih boyunca olduğu gibi Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlüğünden asla vazgeçmeyeceği, bu uğurda her zaman canını vermeye hazır olduğu, İstanbul Hükûmeti’ne ve bütün dünyaya duyurulmuştur"

 

KURTULUŞ SAVAŞI VE TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN KURULUŞU

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker, sözlerini şöyle tamamladı;

"Kongreyi müteakip başlatılan Kurtuluş savaşında, alınan bu kararların büyük bir azimle uygulanması sonucunda, kesin bir zafer elde edilmiş ve demokratik, laik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu gerçekleştirilmiştir.Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda önemli kararların alındığı Sivas Kongresi'nin 98. yıl dönümü tüm milletimize kutlu olsun"

Başa dön tuşu