SAĞLIK

AKCİĞER KANSERİNİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ SİGARA

Dünyada ve Türkiye’de hızla yaygınlaşan akciğer kanseri erkeklerde prostat, kadınlarda ise meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü. Türkmenbaşı Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Şen, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle yaptığı açıklamada hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık ölüm nedeni olan akciğer kanserinin sinsi bir şekilde ilerleyerek çoğu zaman hiçbir belirti vermediğini, ya da belirtilerinin başka hastalıklarla karıştırılabileceğini söyledi. Dr. Şen, “Bu yüzden, kişinin belirli bir şikâyeti olmasa bile yılda bir defa akciğer röntgeni çektirmesi çok önemli.” dedi.

 

“PASİF İÇİCİLERDE DE AKCİĞER KANSERİNE YAKALANMA RİSKİ YÜKSEK.”

Akciğer kanserinin nedenlerini açıklayan Dr. Şen, "Bu kanser türünde yüzde 80-90 oranında neden sigaradır. Ancak aktif sigara içenlerin yanında pasif içicilerde de akciğer kanserine yakalanma riski yüksektir. Sigaranın yanı sıra aspest denen tozlarla uğraşan, çeşitli kimyasal maddelerle çalışılan iş kollarında çalışanlarda, daha önce akciğer hastalığı geçirmiş kişilerde akciğerlerindeki nedbe dokusu değişikliğe uğrayarak kansere dönüşebilir. Hava kirliliğine neden olan kükürt, dioksit, azot gibi maddeler egzoz gazı, petrol yanma ürünlerine maruz kalan kişilerde de akciğer kanserine yakalanma oranı artar." şeklinde konuştu.

 

“ÖNEMSENMEMESİ TANIYI GECİKTİRİYOR.”

Akciğer kanserinin belirtilerine de değinen Türkmenbaşı Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Şen, "Geçmeyen öksürük, göğüs ağrısı, omuz ağrısı, kol veya sırt ağrısı, hırıltılı, hışıltılı solunum, nefes darlığı, öksürükle ağızdan kan gelmesi veya kanlı balgam çıkarmak, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, ateş hastalığın belirtileri olabilir. İlk belirti olan öksürüğün sigara içenler tarafından bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmemesi nedeniyle akciğer kanseri vakalarının tanısı çoğunlukla ileri evrelerde konulmaktadır." ifadelerine yer verdi. Dr. Şen, diğer kanser türlerinde olduğu gibi akciğer kanserinde de tanı konmasının tedavinin erken uygulanabilmesi için şart olduğunu vurguladı.

 

AKCİĞER KANSERİNDE TEDAVİ

Akciğer kanseri tedavisinde önerilen tüm tedavilerde amacın hastalığın kontrol altında tutulması, yaşam süresinin uzatılması, yakınmaların ortadan kaldırılması ve daha kaliteli bir yaşam sağlanması olduğunu ifade eden Dr. Şen, “Tüm akciğer kanserli hastalarda tedavi seçenekleri vardır. Üç tür tedavi kullanılmaktadır. Cerrahi (kanseri alıp çıkartmak),  Radyasyon (ışın) tedavisi (yüksek-doz x-ışınları veya diğer yüksek-enerjili ışınlar kullanarak kanser hücrelerinin öldürülmesi) ve Kemoterapi (kanser hücrelerini öldürmek üzere ilaçlar kullanılması) olarak sıralanabilir.” dedi.

Başa dön tuşu