GENEL

Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Kongresi Yapıldı.

Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Mükremin Duygun;  Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Antalya, Ceyhan, Osmaniye, Kozan, Boşnak Balkan Türkleri Dernekleri, Çukurova ve Sarıçam üyelerinin oybirliği ile 3’nci defa başkanlığa seçildi.

 

ÇANAKKALE’DE DE GÖREVİMİZİ YAPTIK

18 Mart Çanakkale Zaferini Kutlama ve Şehitleri Anma günü nedeniyle hazırlanan özel program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.  Günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Mükremin Duygun, “ Anadolu’da kalan son toprak parçasının korunması ve İstanbul’a düşman ayağının basmaması için Çanakkalenin geçilmesine izin verilmedi. 

 

Balkan Türkleri olarak bu mücadelede bize de ihtiyaç vardı ve görevimizi yaptık. Bugün de bir görev verilirse yapmaya hazırız. Çanakkale Zaferi’nin yıldızlaştırdığı Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi. Çukurova Üniversitesi İİBF Doçent Hakkı Çiftçi’nin Çanakkale Zaferi için hazırladığı sunumun ardından, Kuran-ı Kerim okundu, Sarı Zeybek oyunu sergilendi.

 

ATA YURDUNA YOLCULUK

Özel programın ardından divan oluşturuldu ve Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Başkan Mükremin Duygun oybirliğiyle 3’nci kez başkanlığa seçildi.  Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu’nun  4,5 yıllık çalışmalarına değinen Duygun, ”Kurulduğumuz tarihte 5 adet olan dernek sayımızı bugün 10’a çıkardık.

 

Federasyon olarak Balkanlar’a düzenlediğimiz gezi benim için oldukça önemliydi. Atalarının toprağını ilk defa gören arkadaşlarımızın heyecanı beni derinden etkiledi. Bu gidiş gelişler sevgiyi ve muhabbeti artırdı. Bir daha ki sefere daha geniş katılımlı bir gezi programı olur inşallah “ dedi.

 

BAŞKAN SÖZLÜ’YE TEŞEKKÜR

Ortalama 8 yıl süren bir çabanın sonucu Bulgaristan Şumnu Karalar Köyü’nde bulunan Koca Yusuf Evi’ni,  müze haline getirdik. Ayrıca biz bu çalışmalara başladığımızda bölgede Koca Yusuf adına bir çok proje hayata geçirildi, Eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün katkılarıyla Şeytancık Meydanı’na Cihan Pehlivanımız Koca Yusuf’un heykeli dikildi.

 

Bunda Araştırmacı – Yazar Mecit Sağır’ın katkısı çok büyüktür. Dolayısıyla Mecit Sağır’a ve o süreçte bizden desteğini esirgemeyen Başkanımız Hüseyin Sözlü’ye de çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

 

 

ÇUKUROAVA TARİHİNDE BİR İLK

Federasyon üyesi derneklerle 2 ayda bir düzenlemeye başladıkları kahvaltıları  ‘Balkan Türkleri, Balkan Türkleri ile Buluşuyor” programı ile taçlandırdıklarını ifade eden Duygun, “Söz konusu program kapsamında Yeni Yayla’da 3 bin 500 kişi toplandık. Çukurova tarihinde bir ilki gerçekleştirdik.

 

Kısacası Federasyonun ne işe yaradığını 4 sene sonra öğrenmiş olduk. Federasyonla birlikte Konfederasyonun da işlevini yüklendik. Bölgemizden haberi olmayanlara bizden haber verdik.  Böylece Konfederasyon yönetimi de ilk defa Anadolu’ya açılmış oldu” dedi.

 

SARIÇAM’DA BALKAN EVİ

Konuşmasında önümüzdeki dönem projelere de değinen Duygun şunları söyledi: “Sarıçam Belediyesi Kültür Evi’ni aynı zamanda Balkan Evi olarak kullanıma açıyoruz. İnşallah gelecek sene 18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinliklerini burada yapacağız.

 

Bu bağlamda Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ’a da teşekkürlerimi iletiyorum. Ayrıca Selanik’te Atatürk’ün doğduğu ev ile ilgili bir projemiz var. İnşallah bunu da en kısa zamanda hayata geçireceğiz”

 

BİRLİK VE BERABERLİK RUHU

Konuşmasının sonunda Balkan Türkleri olarak birlik ve beraberlik ruhu içerisinde olmanın önemine vurgu yapan Duygu, “ Dernek olmak siyasi parti üzeri olmak demek değildir. Ülke yönetimini dernekler değil, siyasi partiler yapar. Dernekleri siyasileştirmeyelim. Particilik partide, dernekçilik dernekte yapılır” dedi.

Başa dön tuşu