BÜYÜKŞEHİR

Altın Koza’dan yazlık sinema nostaljisi

1960’larda altın çağlarını yaşayan yazlık sinemalar, 70’lerin ortasında ne yazık ki kapanmaya başladı. 80’li yılların sonlarına doğru tümüyle yok olan sinemaların yeniden canlanmasını isteyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali için Sinema Turu düzenlemesi talimatını verdi. Başkan Zeydan Karalar böylece Adana’da Yazlık Sinema nostaljisinin kentimize gelen konuklar tarafından yaşamasını istedi.

 

Bu kapsam da Adana’nın sinema tarihini araştırmayı ve 1902’den bu yana şehirde faaliyet gösteren 150 kadar salon ve açık hava sinemasını yerinde görerek değerlendirmeyi amaçlayan bu turlar Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi – Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyeleri Aydın Çam ve Özgür İlke Şanlıer Yüksel rehberliğinde gerçekleştirildi.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi, üniversitenin çalışmasını desteklemek amacıyla Zafer, Teras ve Işık sinemalarının çevre düzenlemesini gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi Bürokratları, festivale katılan sinemaseverlere yazlık sinemaların yapısını anlattı. Daha sonra tura katılanlar Sinema Evi’nde Bereketli Topraklar Üzeri’nde filmini izlediler.

Başa dön tuşu