ÜNİVERSİTE

Arapçanın Türkçenin İmparatorluk Dili Olmasındaki Rolü

İlahiyat Fakültesi Seminer Salonunda gerçekleştirilen konferansa ÇÜ İlahiyat Fakültesi Vekil Dekanı Prof. Dr. Osman Ateş, akademisyenler ve ilahiyat öğrencileri katıldı. Doç. Dr. Alp, imparatorlukların devam etmesi için bazı destek ayaklarının olması gerektiğini belirterek dilin de bu desteklerden biri olduğunu ve Türkçenin Arapçadan etkilenerek Türklerin Müslüman olmasından sonra bin yıllık tarihlerinde geniş bir coğrafyada İmparatorluklarının devam etmesinde büyük katkı verdiği söyledi.

 

“Başka Dillerden Etkilenmeyen Diller Ölü Dillerdir.”

Sunumunda ağırlıklı olarak Arapça–Türkçe etkileşimi üzerinde duran ve “Başka dillerden etkilenmeyen diller ölü dillerdir” diyen Doç. Dr. Alp, büyük milletlerin dillerinin mutlaka diğer dillerden etkilendiğini söyledi.

 

Doç. Dr. Alp Türklerin imparatorluklarının diğerlerinden farklı olduğunu ifade ederek, “Zira diğerleri hâkim oldukları toprakları sömürgeci mantıkla yöneterek, kendi dinlerinin yanında dillerini de götürdüler. Oysaki Türkler, dinlerini götürmedikleri gibi dillerini de götürmediler, aksine gittikleri yerlerden daha çok etkilenen taraf oldular. Belki de bu durum Türklerin uzun süre bu coğrafyada adil bir şekilde hüküm sürmelerine sebep oldu.” şeklinde konuştu.

Başa dön tuşu