SİYASET

Ayhan Barut’tan Veteriner Hekimler İçin Kanun Tteklifi

‘ZOR KOŞULLARDA HİZMET VERİYORLAR’

Veteriner hekimlerin fiili hizmet zammı olarak bilinen yıpranma payından yararlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kanun teklifi sunan Ayhan Barut, aynı hakkın ayrıca tüm sağlık çalışanlarına ayrım gözetmeden verilmesini de talep etti. Veteriner hekimlerin fiili hizmet zammı kapsamında zor koşullarda hizmet verdiğini aktaran CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Mevzuatta ‘Sağlık Hizmetleri Sınıfında’ yer alan, hayvan sağlığı ve gıda güvenliğinde hayati önemde görev ve hizmet veren veteriner hekimlerin de dahil edilmesi toplum sağlığı ve çalışma barışı açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.

TEKLİF GEREKÇESİNİ AÇIKLADI

Veteriner hekimlere yıpranma payı verilmesi için 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini TBMM’ye sunan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:

“Fiili hizmet zammı riskli çalışma alanlarında yürütülen görevin zorluk derecesi ve risk oranına göre belirlenmektedir. Veteriner hekimler salgın, bulaşıcı ve paraziter hayvan hastalıkları ile mücadele hizmetleri kapsamında, mülga 5434 sayılı SGK Kanunu hükümleri çerçevesinde fiili hizmet zammı kapsamında değerlendirilmiş ve bu alanlarda görev yürüten veteriner hekimlere 2008 yılına kadar her yıl için 2 ay süre ile ‘fiili hizmet zammı’ verilmiştir. Hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmaları kırsal alanda, ahır koşullarında birçok risk barındıran çalışma ortamında ve 200’den fazla zoonoz hastalık riski altında yürütülmektedir. Veteriner hekimlere fiili hizmet zammının verilme gerekçesi, bu zorlu ve riskli çalışma koşullarıdır.”

KANUN TEKLİFİ SUNDU

Bunlara rağmen 5510 sayılı SGK Kanunu’nun 40. Maddesinde 17.04.2008 tarihinde değişiklik yapıldığını anımsatan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şöyle konuştu:

“Yapılan değişiklikle salgın, bulaşıcı ve paraziter hastalıklarla mücadele hizmetleri, tüm itirazlara rağmen, riskli hizmet alanı olarak değerlendirilmeyerek fiili hizmet kapsamı dışında bırakılmıştır. Fiili hizmet zammı kapsamında zor koşullarda hizmet veren ve mevzuatta ‘Sağlık Hizmetleri Sınıfında’ yer alan, hayvan sağlığı ve gıda güvenliğinde hayati önemde görev ve hizmet veren veteriner hekimlerin de dahil edilmesi toplum sağlığı ve çalışma barışı açısından büyük önem taşımaktadır. Kanun teklifimiz de bu amaçla düzenlenmiştir. Veteriner hekimler üvey avlat değildir. Tüm sağlık çalışanlarının ayrımsız yıpranma payı hakkından yararlanması gerekir.”

Başa dön tuşu