ÜNİVERSİTE

BALCALI’DA AŞI KARŞILIĞI TARTIŞILDI

Balcalı Hastanesi Hipokrat Salonu’n da gerçekleştirilen toplantıya Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Özbarlas, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Tunay Sarpel, Prof. Dr. Mutlu Mete, İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, uzman hekimler ve diğer isimler katıldı

“Aşı tartışmaları, ne yapmalıyız” başlığı altında yapılan toplantı da ilk olarak Çukurova Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Kocabaş’ın modaratörlüğünde, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından aşı karşıtlığının anlatıldığı tiyatral bir gösteri yapıldı. Gösteriye  Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’da yaptığı aydınlatıcı açıklamalarla destek oldu.

Gösterinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan aşı karşıtlığı konusunda katılımcılara bir sunum yaptı Cehyan, 2011 yılında 183 bebeğin ailesi aşı yapmayı reddederken bu sayı 2017 yılında 23 bin 650'ye kadar yükseldiğini, çocuklarına aşı yapılmasını reddedenlerin sayısı 6 yılda 130 kat arttığını ifade etti.

"HER YIL 14 BİN 296 ÇOCUK BU YÜZDEN ÖLEBİLİR"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Eğer aşılamayı bırakırsak her yıl 14 bin 296 çocuk sadece bu nedenle hayatını kaybedecek. Ayrıca 10 milyar dolar civarında maddi bir kayıp olacak. Aşının tartışılacak hiçbir yanı yok. Çünkü 223 yıl oldu dünyada aşı uygulanmaya başlayalı" diye konuştu.

AŞI KARŞITI OLANLAR KENDİ ÇOCUKLARINA AŞI YAPTIRIYOR

Aşı karşıtlarıyla ilgili önemli bir iddiada bulunan Ceyhan, Aşı karşıtı konuşanların çoğunluğunun çocuklarına aşı yaptırdıklarının bilindiğini, ancak bu insanların vatandaşa dönüp 'aşı yaptırmayın, şöyle tehlikeli' diye konuştuğunu bildiklerini dile getirdi.

Aşı karşıtlarının gıda tavsiyeleriyle ilgili konuşan Ceyhan, hiçbir mikrobun beslenerek vücuda ulaşmasının engellenemeyeceğine vurgu yaptı. Ceyhan, "Yeterli ve dengeli beslenen bir insana 'Bazı gıdalardan fazla alıp mikroplardan korunun' demek zaten mümkün olmayan bir şey" diye ekledi.

GRİP AŞILAMA ORANI YÜZDE 4

Çocukluk çağı aşılarının yanı sıra yetişkin aşıların oranlarının çok daha düşük olduğuna vurgu yapan Ceyhan, "Türkiye'de grip aşılama oranı riskli olanların sadece yüzde 4. Batı ülkelerinde yüzde 75 civarında. Zatürre aşısı binde 7. Zatürre aşısı her yıl 2 binden fazla insanın hayatını kurtaran önemli bir aşı" açıklamasında bulundu.

Başa dön tuşu