SİYASET

Başka acılar yaşanmadan derhal harekete geçilsin

ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut,  Mavi Balina (Blue Whale) oyunu nedeniyle yaşamını yitiren 13 yaşındaki 8'inci sınıf öğrencisi Emine Karadağ'ın ailesine başsağlığı dileyerek 2 Ocak'ta Meclis'e sunduğu soru önergesinin gereğini yapmayanlara tepki gösterdi.
 
SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ
 
Çocuk ve gençler arasında yayılarak çeşitli intihar olaylarıyla gündeme gelen Mavi Balina oyunuyla ilgili uyarılarda bulunan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 2 Ocak 2018 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sundu. Söz konusu oyunun tehlikelerine dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Gençler arasında yayılan ve dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyun Türkiye'de de paniğe yol açmış, intihar vakalarında bu oyun ile ilgili bulgulara rastlanmıştır" dedi. Geçen yıl içerisinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), Türkiye'de ve dünyada intihar vakalarına yol açtığı belirtilen Mavi Balina (Blue Whale) oyunuyla ilgili uyarılarda bulunduğunu anımsatan Barut, "BTK, bu oyunun çocuklar ve gençler için yarattığı tehlikelere ilişkin aileleri ikaz etmişti. Ancak en son Hatay'ın Defne ilçesinde 13 yaşındaki bir çocuğun 5'inci kattaki evlerinin penceresinden düşerek hayatını kaybetmesinde söz konusu oyunun etkili olduğunu babası ifade etmiştir" diye konuştu. 
 
BU SORULARA YANIT İSTEMİŞTİ
 
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle sunduğu soru önergesinde şu sorulara yanıt aradı;
"1- Mavi Balina Oyunu ile ilgili Türkiye internet ağlarında herhangi bir kısıtlama, engelleme getirilmesi düşünülmekte midir?
2- Türkiye de Mavi Balina oyunu ile bağlantılı kaç intihar vakası görülmüştür? Kaçı ölüm ile sonuçlanmıştır?
3- Bu konu ile alakalı psikolojik destek alan var mıdır? Psikolojik destek veren devlet hastanesi psikiyatri merkezi var mıdır? Okullarda bilgilendirme amaçlı çalışmalar yapılmakta mıdır?
4- Kamuoyuna yansıyan olaylar gerçekleşmeden önce bu tarz oyun ve uygulamalar hakkında ilgili birimlerce belirlenen yasaklamalar neden yapılmamaktadır?
5- Sanal dünyanın çığır açtığı bir dönemde bu gibi oyun ve uygulamaların ülkede yaygınlaşmaması konusunda aldığınız önlemler var mıdır? Nelerdir?"
 
AİLEYE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
 
Ayhan Barut'un Meclis'e 2 Ocak 2018 tarihinde sunduğu soru önergesine yanıt bile verilmezken Adana'da Mavi Balina oyununu oynayan 13 yaşındaki 8'inci sınıf öğrencisi Emine Karadağ'ın geçen hafta intihar etti. Bugün acılı aileyi ziyaret eden Ayhan Barut, küçük kızın yakınlarına sabır ve başşağlığı diledi. Anne Remziye ve baba Erol Karadağ ile görüşerek teselli eden Ayhan Barut, "Mavi Balina oyununun yarattığı tehlikeyi gündeme getirmiş ve acil önlem alınması çağrısı yapmıştık. Ancak bugüne kadar hiç adım atılmadığı gibi soru önergemize yanıt bile vermediler. Eğer önerilerimizi dikkate almış olsalardı belki Emine yavrumuz yaşamını yitirmeyecekti. Başka acılar yaşanmadan, başka ocaklar sönmeden bu konuyla ilgili derhal önlem alınmalı. Ulusal ve uluslararası düzeyde gerekli girişimlerde bulunulmalı ve söz konusu oyunun yasaklanması, bu tehlikeli oyunu kullanan çocukların tespiti için acil adımlar atılmalı" dedi. Emine Karadağ'ın annesi Remziye ve Erol Karadağ ise, "Bizim yüreğimiz yandı. Yavrumuzu kaybettik. Başka analar ve babalar ağlamasın diye yetkililerin önlem almasını istiyoruz" diye konuştu. 

Başa dön tuşu