YÜREĞİR

BAŞKAN ÇELİKCAN GAZETECİLERLE MİSİSİ TANITTI

 Çalışmaların 2012 yılında başladığını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ''Adana Yüreğir Belediyesi’nin ana yükleniciliğinde, İtalyan Pisa Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı destekleri  ile 2012 yılında “Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi” adıyla  startını verdiğimiz  arkeolojik çalışmalar, TKB (Tarihi Kentler Birliği)  ‘En İyi Proje’ ve ‘Sürdürülebilir Proje’ ödülü aldı. Farklı bir çok  medeniyete yurt olan ve İpek Yolu üzerinde bulunan  Misis, tarihin tüm dönemlerinde şifa arayanların akın ettiği bir sağlık merkezi olmuş, doktor yetiştiren sağlık tapınakları ile ünlenmiş bir bölgeydi.  Antik kentteki kazılar  bu nedenle arkeoloji dünyasında tarafından yakından takip ediliyor.

 

ÇUKUROVA’DA TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

 

 Misis’te, Lokman Hekimi’in ölümsüzlük formülünü Ceyhan Irmağı’na düşürdüğü rivayet edilen Tarihi Misis Köprüsü, Höyükler, Havraniye Kervansarayı, Lokman Hekim Camii, Ceyhan Nehri’nin doğu ve batısında yer alan değirmenler  ve bölgenin yüzyıllar boyunca  savunmasında en büyük rolü oynayan  Kale surları ve müştemilatı bugüne kadar yüzeye çıkarılan kalıntılar arasında.

 

   MİSİS KÖPRÜSÜNDE LOKMAN HEKİM TEMSİLİ

 

 7 bin yıllık geçmişi ile Çukurova tarihine ışık tutan MİSİS, 21-22 Ekim’de çok sayıda yerli ve yabancı arkeolog ile tarih meraklılarının  katılacağı  festivalle  tanıtılacak.  Medeniyetler Korosu, antik kentin ruhuna eş,  farklı dil ve dinlere ait ezgilerle katılımcıları mekan ve zamandan bağımsız bir müzik yolculuğuna çıkarırken, Şahmaran Efsanesi ve Lokman Hekim’in ölümsüzlük formülünü kaybetmesi, binlerce yıl önce olduğu gibi tarihi  Misis Köprüsü üzerinde canlandırılacak. Yüreğirli kadınların kültürevlerinde Misis’in tarihi katmanlarına uygun olarak ürettiği  dönem kıyafetleri  ve Osmanlı  Saray Esvabı defileleri festivalde katılımcıların beğenisine sunulacak.

İki gün sürecek festivalde Anadolu Rock şarkıcısı Adanalı Murat Kekilli sevilen şarkıları  ile sahne alacak.

 

ÇIRÇIR FABRİKASI KÜLTÜR VE SANATIN MERKEZİ OLACAK

 

Türk sinemasına uzun yıllar doğal plato olarak hizmet veren Misis Çukobirlik Çırçır Fabrikası Yüreğir Belediyesi’nce kültür ve sanat merkezi haline getirildi. Festival kapsamında çeşitli atölye çalışmaları, sergiler  ve  'Misis' konulu  tarih söyleşileri  çırçır fabrikası etkinlik meydanında gerçekleştirilecek.

 

MİSİS AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK

 

 “MİSİS, Tarihi Misis Köprüsü Höyük kazıları, Havraniye Kervansarayı, Lokman Hekim Camii, Doğu ve Batı Değirmenleri ile adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Arkeolojik kazılar devam ettikçe tarihe ışık tutacak çok önemli eserlerin gün yüzüne çıkmasını heyecanla bekliyoruz.  İlkini gerçekleştireceğimiz Uluslararası Ölümsüzlük Şehri Misis Kültür ve Sanat Festivali ile bu eseri sadece Türkiye'ye değil, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. MİSİS, turizm açısından Adana'ya ve Türkiye’ye önemli katkılar sağlayacaktır.'' diyerek hafta sonu yapılacak etkinliklere bütün Adanalı vatandaşları davet etti.

Başa dön tuşu