BÜYÜKŞEHİR

Başkan Sözlü, “Adana sanatın başkentidir.”

Uluslararası Adana Film Festivali’yle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek üzere düzenlenen basın toplantısı Sheraton Oteli’nde gerçekleştirildi. Toplantıda Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Pink Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kemal Biçer ve Uluslararası Adana Film Festivali Genel Direktörü İsmail Dikilitaş festivalle ilgili bilgi aktardı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana’nın ilklerin kenti ve sanatın başkenti olduğunu söyledi ve Adana Film Festivali ile Antalya Film Festivali’nin, Türkiye’de öne çıkan, köklü geleneğe sahip iki film festivali olduğunu açıkladı. 24. Uluslararası Adana Film Festivali”nin ayrıntılarını da basınla paylaşan Başkan Hüseyin Sözlü, şunları söyledi:

 

“24. Uluslararası Adana Film Festivali’nde 5 ana kategoride Altın Koza Ödülleri dağıtılacak. Festivalde yeni yarışma kategorileri yer alacak, var olanların kapsamı genişletilecek. Geleneğini koruyarak Türk Sineması’na yıllardır en büyük katkıyı koyan Ulusal Uzun Metraj Yarışması, bu yıl da ülke sinemasının ayakta kalması ve uluslararası alanda rekabet gücünün artması için önemi korunarak hayata geçirilecek. Festival boyunca 4 sinemaya ait 9 salonda film gösterimleri gerçekleştirilecek. Adanalılar bu filmleri ücretsiz izleyebilecek.

Yarışma kapsamındaki bazı ulusal kategoriler, uluslararası kimlik kazanırken, portföye eklenen yeni kategoriler de Adana Film Festivali’ni,  dünya genelinde bilinen bir sinema organizasyonu haline getirmeye yönelik özellikler taşıyor. 5 ana kategoride Altın Koza Ödülleri’nin dağıtılacağı festivalin uluslararası bölümleri bu yıl en az ulusal yarışmalar kadar ilgi görecek, sinema dünyasının dikkatini çekecek.

YENİ KATEGORİLER EKLENDİ, KAPSAM GENİŞLEDİ

Daha önce Adana Konulu Senaryo Yarışması ismiyle hayata geçirilen kategori, bu yıl Adana Kısa Film Maratonu Yarışması adı ve içeriğiyle yapılacak. 12 ülkenin katıldığı Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nın ise kapsamı genişletilerek, yeryüzünün her noktasından katılıma açık Uluslararası Kısa Film Yarışması adıyla sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Yine geçmişte Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması adıyla düzenlenen kategori, 24. festivalde Uluslararası Öğrenci Filmleri Yarışması adına ve içeriğine dönüşüyor.

ÖNEMLİ FİLMLERİN TÜRKİYE PRÖMİYERLERİ

Adana Film Festivali’nde Fatih Akın’ın In The Fade, Lucrecia Martel'in yıllardır beklenen son filmi Zama,  F.J. Ossang'ın zaman-mekan ilişkisinin gerçekliğini yok ettiği filmi 9 Doigts/9 Parmak, Oscarlı Sofia Coppola’ya Cannes 2017’de En İyi Yönetmen Ödülü kazandıran The Beguiled, Aydın Orak’ın Yaşar Kemal Efsanesi, Lynne Ramsay’nin ödüllü filmi “You Were Never Really Here ve Stephan Frears’ın Victoria ve Abdül gibi, sinema sanatına damga vuran filmlerin Türkiye prömiyerleri yapılacak. Festivalde ayrıca Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda yarışacak filmlerin tamamının Türkiye prömiyerleri Adana Film Festivali’nde gerçekleştirilecek. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin filmleri de Akdeniz Ötesi Bölümünde buluşacak. Bu bölümde Filistin, İtalya, Fas ve Tunus’tan toplam dört filmTürkiye prömiyerini yapacak.

SİNEMA VE KÜLTÜR SANAT KASABASI

Sinema ve Kültür Sanat Kasabası’nın açılışı 25 Eylül 2017 Pazartesi günü yapılacak. Galeria yanında kurulacak Sinema ve Kültür Sanat Kasabası’nda; ÇÜ İletişim Fakültesi RD-TV-Sinema Bölümü atölye çalışmaları, dublör şovları, çeşitli üniversitelerin sinema bölümleri ve festival yapan şehirlerin katılımı, makyöz ve makyörlerin gösterileri, sokak gösterileri, sokakta film müziği dinletileri, dans ve canlı heykel gösterileri, paneller, söyleşiler konserler, Uluslararası Sinema Karikatürleri Sergisi, sanatın çeşitli dallarıyla ilgili sergiler yapılacak. Festival süresince kasabada her gün ünlü bir şarkıcı sahne alacak ve Adanalılara konser verecek.

SEVGİ KORTEJİ

27 Eylül 2017 Çarşamba günü saat 17:30’da, sinema sanatçıların bulunduğu Sevgi Korteji Sheraton’dan hareket edecek, Adana Büyükşehir Belediyesi önünde karşılanacak, halk selamlanacak. Daha sonra 18:30’da Sinema ve Kültür Sanat Kasabası ziyaret edilecek. Ardından kasabada Türk Sineması’na Ömür Verenler Farkındalık Anıtı açılacak ve Sanat Ateşi Meşalesi yakılacak.

Festival kapsamında 29 Eylül Cuma günü Atatürk Caddesi’nde Yıldızlar Kaldırımı açılışı da gerçekleştirilecek. Bu kaldırımda Adana’nın sanata, sinemaya katkı veren isimleri yer alacak ve sayıları günden güne artacak.

ONUR ÖDÜLLERİ

100’ün üzerinde uzun metrajlı sinema filmine imza atan, çekirdekten yetiştiği sektörde duayen isim haline gelen Yapımcı-Yönetmen-Senarist Temel Gürsu, Türkiye’de akademik düzeyde örgün sinema TV eğitimini başlatan, sinema arşivciliğinin altın ismi Prof. Sami Şekeroğlu, 1980’de aktrist olarak girdiği sinema sektöründe önemli başarılar yaşayan, Babam ve Oğlum filmindeki muhteşem performansıyla unutulmazlar arasına giren Hümeyra,  sinema ve televizyonun duayen isimlerinden usta oyuncu Şemsi İnkaya’ya ile Adana’nın önemli değerlerinden Arif Keskiner’e Uluslararası Adana Film Festivali Onur Ödülü verilecek.

SİNEMA PAZARI

Bu yılki festivalin kapsamında oluşturulacak Sinema Pazarı’nda ise sinema sektörünün aktörleri buluşup, sektörün gelişimi ve sorunların çözümü için beyin fırtınalarıyla geçen birliktelikler düzenleyecek.

FESTİVALİN YARIŞMALI KATEGORİLERİ

Türk Sineması’na uzun yıllardır en büyük katkıyı veren Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Uluslararası Öğrenci Filmleri Yarışması, Adana Kısa Film Maratonu…

Her bir yarışma kategorisinin farklı dallarıyla birlikte, eserler toplam 30 dalda Altın Koza Ödülü’nü kazanmak için jürinin ve halkın beğenisine sunulacak.

TÜRK DÜNYASI VE TÜRK SİNEMASI ÖZEL SEÇKİLERİ

Festivalin bir diğer önemli ayağında ise, Dünya Sineması ile Türk Dünyası ve Türk Sineması seçkilerinden oluşan özel gösterimlere yer verilecek.”

 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, sanatın her dalına destek vermeye devam edeceklerini de sözlerini ekledi.

KİTAP ANITI AÇILIŞI

Uluslararası Adana Film Festivali Genel Direktörü İsmail Dikilitaş da, festival kapsamında Kitap Anıtı açılışı yapılacağını, açılış ve kapanış törenlerinin CNN Türk’ten canlı yayınlanacağını duyurdu. Dikilitaş, Türk Sineması Dayanışma Gecesi düzenleneceğini de belirtti. Dikilitaş, yüzde 60’ı Türk filmlerinin prömiyerlerinden oluşan 180 filmin, 850 gösterimle sanatseverlerin izlenimine sunulacağını ifade etti.

AKTİVİTELER CANLI YAYINLANACAK

Festival Yüklenicisi Pink Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kemal Biçer ise Kültür Sanat Kasabası’nın içinde neler olacağına dair bilgi aktardı. Biçer, “Kültür Sanat Kasabası’nda Dünden Bugüne Altın Koza Sergisi oluşturuyoruz. Adana Ressamlar Derneği’ne ve Adana Tiyatro Derneği’ne 200’er metrekare alan verildi. Bu alanlarda sanata dair aktiviteler yapılacak. Tiyatroculara verilen alanda çeşitli tiyatro gruplarının oyun provaları yapılacak, çocuklara tiyatroyu sevdirecek aktiviteler gerçekleştirilecek. Türkiye genelinde

Sinema bölümü olan üniversiteler kendilerini tanıtma fırsatı bulacak. Festival yapan şehirlerin buluşması yaşanacak. Kültür Sanat Kasabası’ndaki faaliyetler radyo, TV ve internet üzerinden canlı olarak ilgi duyanlara aktarılacak” dedi

 

 

www.adanafilmfestivali.org.tr

Başa dön tuşu