SAĞLIK

Bebeğinizi Kundaklamayın!

Hangi pozisyonda olursa olsun bebeklerde kundaklama yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Bülent Özdemir, “Kundaklama yaparsak kasların çekme etkisine bağlı olarak kalça yerinden çıkacaktır. Bebeklerde kundaklama yapılmaması kalça çıkığının engellenmesi bakımından önemlidir.” dedi.

 

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerdeki kalça çığının nasıl anlaşılacağını da bildiren Op. Dr. Özdemir, doğumdan sonra 3. veya 4. haftada yapılan ultrasonlarda kalça çıkığının olup olmadığının belirlendiğini söyledi. Dr. Özdemir, kalça çıkığına bağlı oluşabilecek sakatlıkları engellenmek için yeni doğan bebeklerin muhakkak rutin olarak kalça ultrasonunun yapılması gerektiğini ifade etti.

 

“Düz Taban Çocuklara Ortopedik Ayakkabı Giydirmeyin! Hiçbir Faydası Yok!”

Ailelerin genellikle yanlış bildiği düztabanlık konusuna da değinen Türkmenbaşı Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Bülent Özdemir, çocuklarda düztabanlıkta ortopedik ayakkabı kullanılıp kullanılmaması sorusuyla sıklıkla karşılaştıklarını belirterek şu açıklamada bulundu;

 

“Çocuklarda düztabanlıkta ortopedik ayakkabıyı önermiyoruz. Yapılan çalışmalarda ortopedik ayakkabıların düztabanlığa hiçbir faydasının olmadığı ispatlanmıştır. Dolayısıyla çocuklara düztabanlıkta ortopedik ayakkabı yerine yumuşak ayakkabılar giydirilmesi daha uygun olacaktır. Ancak erişkin yaşlarda yani 30‘lu yaşlarda düz tabanlıklarda tabanlık kullanılması alt bacak seviyesinde varis oluşumunu engellemesi açısından önemli.” 

Başa dön tuşu