SİYASET

Bu onuru hep taşıyacağız

Yeşiltaş; “Gelecek nesillerimize bu aziz vatanın, düşman işgalinden hangi kahramanlıklar ve destanlar ile kurtarıldığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi zorluklarla kurulduğunu anlatacak ve bu onuru hep taşıyacağız” dedi

Başkan Yeşiltaş yayınladığı mesajda “Fransızlar 1918'de Adana ve Çukurova'yı işgal etmiş ve beraberinde getirdikleri Ermeniler ile Adana’da tarihte eşine az rastlanacak bir terör ve cinayet dönemi yaşatmıştır. Bu terör ve baskı altında ki Adana ve yöre halkı, örgütlenerek milli mücadele etrafında kenetlenmiştir. 1920'de Toroslar'dan Fransızlara saldırı başlatılmış, Fransız orduları komutanı Mehil, milli kuvvetler tarafından esir alınmıştır. "Karboğazı Olayı" olarak bilinen bu olay, Kuvay-ı Milliye'nin ilk siyasi zaferidir. 5 Ağustos 1920'de Mustafa Kemal Paşa, önderliğinde düzenlenen Pozantı Kongresinde mücadele yolunda önemli kararlar alınmıştır. Sonuç olarak ağır yenilgiye uğrayan Fransızlar Barış Antlaşması yapmak zorunda kalmışlar ve 5 Ocak 1922'de Fransızlar Çukurova’ya getirdikleri Ermenileri de beraberinde götürerek çekilmişlerdir. Adana ve Çukurova halkı şehrini kurtardıktan sonra milli kuvvetlere katılarak yurdun diğer cephelerinde de çarpışmış ve anavatanı düşmandan kurtarma mücadelesinde sonuna kadar yer almışlardır. Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden düşmana karşı kahramanca mücadele eden Adanalılar, gururla anlattığımız birçok destana imza atmışlardır.  Şanlı kurtuluş mücadelesi ateşinin Adana’mızda yakılmış olması bizim için övünç kaynağıdır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mart 1923 tarihinde Adana’yı ziyareti sırasında, “Bende bu vekayiin ilk hiss-i teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur” diyerek, Türk Ulusunun bağımsızlık mücadelesinde, Adana’nın çok önemli bir yeri olduğunu vurgulamıştır. Hiçbir milletin tarihinde rastlanamayacak kadar büyük bir fedakârlık ve kahramanlık örneği gösteren ecdadımıza şükranlarımızı sunuyor ve onlara layık bir nesil olmaya çalışıyoruz.

Yaşanan bu vahşet ve aziz vatanımız üzerindeki bitmeyen hesaplar, bizim her zaman birlik ve beraberlik içinde ve daima güçlü olmamız gerektiği göstermektedir. İster düşman saldırısı isterse içimizde ki hainlerin saldırıları bu birlik ve beraberliği bozamaz. Bu millet en zor zamanlarda kenetlenmeyi birlik olmayı bilmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, vatanımızın kurtuluşu için kahramanca mücadele veren, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyor, tüm Adanalı hemşerilerimin 5 Ocak Kurtuluş Gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Başa dön tuşu