YAŞAM

Can Evi projesi ile hasta çocuklar ve ailelerine tam destek

Çocuk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Celal ÇELEBİ, derneğin 25. kuruluş yıldönümü ve ÇÜ Tıp Fak. Balcalı Hastanesi’nde, ÇOKAD’ın da katkılarıyla kurulan Kemik İliği Nakil Ünitesinde gerçekleştirilen 250. Nakil dolayısı ile ilgili düzenledikleri basın toplantısında hem Çocuk Kanser Derneği hem de ilik nakli hakkında bilgi verdi. Çelebi, Çukurova Üniversitesi’nden Pediatrik Onkoloji Ana Bilim dalı Başkanı Sn. Prof. Dr. İbrahim Bayram ve Çocuk Kanser Derneği Genel Sekreteri Sema Soykan ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında çocukluk çağı kanserlerine dikkat çekti.

 

Çocuk Kanser Derneği (ÇOKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çelebi, “Adana Çocuk Kanser Derneği bundan 25 yıl önce Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Pediatrik Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atila Tanyeli’nin öncülüğünde kuruldu. Bu 25 yıl içerisinde ÇOKAD birçok projeye imza atarken, çok sayıda da çocuğun hayatına dokundu. Çocukların tedavileri sırasında ve tedavi sonrasında birçok ihtiyaçları oluyor. Bunları karşılamaya yönelik projelerimiz, destek çalışmalarımız var. Biz dernek olarak çocuklarımızın sadece tedavileri ile değil eğitimleri, sosyal yaşamları ve psikolojik durumlarıyla da ilgilenmeye çalışıyoruz. Tedavisi devam ettiği için okula gidemeyen çocuklarımıza gönüllü öğretmenlerimiz, evlerine giderek ders veriyor. Üniversiteye hazırlanan ya da üniversite okuyan gençlerimize de desteklerimiz var, onlara eğitim bursları veriyoruz. Kanser hastalığı sadece çocuklarımızı değil ailelerini de ciddi şekilde etkiliyor. Hem olayların farkında olan 11- 18 yaş aralığındaki çocuklarımıza hem de bu süreçte nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda desteğe ihtiyacı olan ailelerimize psikologlarımız aracılığı ile yardımcı oluyoruz” dedi.

 

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Pediatrik Onkoloji Bölümü’nün sadece Adana’ya değil Güney ve Güneydoğu Bölgesi’ne hizmet veren önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Celal Çelebi, “Adana bu konuda çok şanslı. ÇÜ Tıp Fak. Balcalı Hastanesi, Güney ve Güneydoğu Bölgesi’ndeki Pediatrik Onkoloji konusunda önemli bir merkez konumundadır. Buradaki kemik iliği nakli çalışmalarına ülkemizde ilk başlayanlardan biri olan Sn. Prof. Dr. Atila Tanyeli ve ekibi bugüne kadar da başarıyla sürdürürken Sn. Tanyeli’nin emekliye ayrılmasından sonra da çalışmalarına yoğun bir şekilde devam etmiş olup, hastane ve deneyimli doktor alt yapısı ile Türkiye’nin göz bebeği merkezlerinden birisi olmuştur” diye belirtti.

 

Başkan Çelebi, “Çocukluk çağı kanser hastalığında erken teşhisin, tedavinin başarıya ulaşmasında çok önemli bir rol oynadığını” belirtirken bunun farkındalık yaratıp ve bilinçli bir toplum oluşturmanın da önemine vurgu yaptı. Çelebi farkındalık yaratmak için orta dereceli okullara yönelik, üniversiteden hocaların da katılımıyla eğitim ve seminerler düzenlediklerini söyledi.

 

Can Evi projesi ile hasta çocuklar ve ailelerine tam destek

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’ne çevre illerden de çok fazla hastanın geldiğini belirten Çocuk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Celal Çelebi, toplantıda “Can Evi” projesinden de bahsetti. Adana ili dışında tedavi için Adana’ya gelen hasta ve yakınları için ücretsiz konaklama imkanı sağlayacak “Can Evi”nin çok önemli bir gereksinim olduğunu söyleyen Çelebi, “Verdiğimiz hizmetler çerçevesinde, son yıllarda öne çıkan bir ihtiyaç ve önemli eksikliğin başında, şehir dışından tedavi amacıyla gelen hasta çocuklarımızın hastanede aldıkları ayakta ve süreçli tedavileri sırasında kalabilecekleri hijyenik koşullara uygun bir konaklama yerinin ne yazık ki olmayışı. “Can Evi”, bu çerçevede hizmet verirken, tedavi süreçleri boyunca hem çocukların kendilerini iyi hmeleri hem de sosyal ve yardımcı desteklerle tedavilerini aksatmadan sürdürebilecekleri, aynı zamanda hastalıkla mücadeleyi başarıyla sürdürebilmeleri için çok önemli bir destek projesi olacak” dedi.

 

 

“Biz hem onları iyileştirmek hem de mutlu etmek için çabalıyoruz”

Çocuk Kanser Derneği Genel Sekreteri Sema Soykan yaptığı konuşmada şu noktalara dikkati çekti: “İşin içinde çocuk ve sağlık olunca olay çok daha hassaslaşıyor. Çünkü hepimiz anneyiz, babayız. Bu hastalık sürecinin ne kadar ağır olduğunu yaşamasak da çevremizdeki olaylardan biliyoruz. Biz bu duygusallıkla yola çıktık ama karşılaştığımız manzarada hakikaten içler acısı bir durum var. Biz hem onları tedavi süreçlerinde yardımcı olmak hem de mutlu etmek için çabalıyoruz.

 

Milli ve Dini Bayramlarda, önemli günlerde onların yüzünde tebessüm olabilmek için etkinlikler düzenliyoruz. Bulduğumuz her fırsatı değerlendirip onlara maddi manevi kaynak yaratmaya çalışıyoruz. Gerek tedavileriyle gerek bakımlarıyla gerek mutluluklarıyla alakalı. İnsanlara yaptığımız, başardığımız şeyleri gösterebilirsek insanlar ellerini daha fazla taşın altına koyacaklar.”

 

Prof. Dr. İbrahim Bayram, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde yapılan kemik iliği naklileri ile tıbbi süreçler ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Hastanede yapılan nakillerin yapılması için gerekli şartları ve nakil sonrasında yapılacakları anlattı.

Başa dön tuşu