SİYASET

Canlı bombaları durdurun!

Göreve yeniden seçilen Makina Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve İKK Temsilcisi Ataol Torun Öztorun ile MMO Genel Merkez Denetleme Kurulu Üyesi Erdal Taş’ı oda merkezinde ziyaret etti. Oda faaliyet alanları üzerine yapılan görüşmede Tümer “LPG’li araçların denetiminin ortadan kaldırılmasının can ve mal güvenliği açısından büyük bir handikap doğurduğunu vurguladı. LPG’li araçlar acilen denetim altına alınmalıdır. Bu denetimler de daha önceden olduğu gibi Makina Mühendisleri Odası eliyle bilimsel gerçekler ışığında yapılmalıdır” dedi. Türkiye’nin farklı illerinde son zamanlarda olduğu gibi Adana’da da bazı araçların yakıt tanklarının patladığını hatırlatan Tümer, gaz sızdırmazlık raporu beyan etme zorunluluğunun kaldırıldığı 2012 yılından bu yana ciddi mal ve can kayıplarının olduğunu söyledi.

 

Sokaklarda, caddelerde patlamaya hazır binlerce yakıt tankının yaşamı tehdit ettiğine vurgu yapan Tümer, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odaların tüm yurtta kamunun çıkarı doğrultusunda önemli çalışmalar yürüttüğünü, MMO’nun da kamu çıkarı gözeterek yakıt tanklarını denetleme altına aldığını ancak anlamsız bir kararla bu denetlemelerin ortadan kaldırıldığını kaydetti.

 

ASANSÖRLERE DE İŞARET ETTİ
MMO’nun yine hayati tehlikelere yol açan asansör bakımı konusunda da hassas davrandığına dikkat çeken Tümer, “Bakımsız ve tehlike arz eden asansörler de son zamanlarda insanlarımızın can vermesine neden oldu. Bu konuda daha fazla can kaybı yaşanmaması için tüm apartman sakinleri, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler azami ölçüde önlem almalıdır” diye konuştu.

 

KAVİ, TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ
Ziyareti için Tümer’e teşekkür eden Hasan Emir Kavi ise LPG’ li araçların acilen denetim altına alınmasının kamu ve vatandaş açısından önemine işaret etti. Kavi, Adana’daki kontrol istasyonlarından 2011 yılında 45 bin 172 aracın sızdırmazlık raporu aldığını ancak artan araç sayısına rağmen çıkan yönetmeliklerle bu sayı 2017 yılında 20 bin 768 e düşmüştür. Yine yapılan yönetmelik değişikliği sonucu Ocak 2018 itibariyle maalesef LPG’ li araçların artık sızdırmazlık kontrolünün yapılmadığını belirtti. Ülkemizde her 100 araçtan 41’inin yakıt olarak LPG kullandığını ifade eden Kavi, “Patlamaya neden olan yakıt tankları da hafif kusur, cam filmleri de hafif kusur sayılmaktayken, Bu uygulamanın bilimsel hiçbir gerçekliği yok” ifadelerini kullandı. Kavi, yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda kamu yararını öncelik edinen MMO faaliyetlerine yönelik getirilen bu kısıtlamaların halkın yaşamına tehdit oluşturduğunu, bir an önce bu yanlışlardan dönülmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

 

Başa dön tuşu