YAŞAM

CELİLUŞAĞI KÖYÜ’NDE TIRŞIK BULUŞMASI

Adeta bayram sevinci içerisinde olduklarını belirten köylüler, tırşık buluşmasının festivale dönüştürülmesini istedi. Yeni neslin yabancı gibi olduğunu belirten köylüler, tırşık buluşmasında gençlerin birbirlerini tanıma fırsatı bulduklarını ifade etti.

 

Fikriye Karahasanoğlu, Hayrullah Akılevi, Mukadder Yılmaz, Süleyman Çalışkan ve Halil Celiloğlu’nun öncülüğünde düzenlenen tırşık buluşmasının ilki, Celiluşağı Köyü Cami Avlusu’nda gerçekleştirildi. Cami avlusunda toplanan kadın erkek, genç yaşlı Celiluşağı Köylüleri adeta bayram coşkusu yaşadı.

Bir gün önceden hazırlanıp mayalanmaya bırakılan tırşık, kazanlarda kaynatılarak pişirildi. Tırşık çorbası ve bulgur pilavı, köylülerin kendi yaptıkları yufka ekmekle birlikte cami avlusunda toplanan kalabalığa ikram edildi. Tatlıların da ikram edildiği tırşık buluşmasında köylüler, kabristanına giderek mezar ziyareti yapıp dua okudu.

 

Yakın akraba oldukları halde daha önce hiç görüşmeyen Celiluşağı gençleri, birbirlerinin telefonlarını aldılar. Cep telefonuyla özçekim yapan gençler, hep birlikte hatıra fotoğrafı çekmeyi de ihmal etmedi.

Tertip komitesinden Mukadder Yılmaz, Köylülerinin tırşık buluşmasına yoğun ilgi göstermesinin kendilerini sevindirdiğini söyledi. Tırşık buluşmasının Celiluşağı Köyü’de bir ilk olduğunun altını çizen Mukadder Yılmaz, tırşık buluşmasını geleneksel hale getirmek istediklerini ifade etti.  Yılmaz,  her yıl mart ayının 3. Pazarı tırşık günü düzenleyerek festival haline dönüştürmeyi istediklerini  de sözlerine ekledi.

 

Yabanpancarının bahar aylarında yetiştiğini belirten Fikriye Karahasanoğlu da mayalanarak yapılan tırşık çorbasının probiyotik özelliği nedeniyle sindirim sistemine çok faydalı olduğunun bilindiğini söyledi.

 

Fikriye Karahasanoğlu, tırşık çorbasının Adana ve Kahramanmaraş yöresinde yaygın olarak yendiğini, Avşarların en önemli yiyecekleri arasında yer aldığını belirtti. Fikriye Karahasanoğlu, tırşık çorbasının nasıl yapıldığını da anlattı: “Beş kilo yabanpancarına dört kilo kadar yoğurt, bir miktar döğme ve un ilave edilir. Pancarlar yıkanarak doğrandıktan sonra suyu süzülür. Bu arada elini yakar yakmaz derecede yeteri kadar su kaynatılır.

 

Suya önce yabanpancarı konur. Bir miktar döğme ilave edilir. Yoğurt, ayran kıvamından daha koyu olacak şekilde yayılır ve bir miktar un ile birlikte ilave edilir. Yoğurt kesilmesin diye bir süre karıştırılır. Daha sonra üzerini tülbent örtülüp unla kaplanarak mayalanmaya bırakılır. Ertesi gün kaynatılır. Tırşık iyice kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Ve servis edilir.

Başa dön tuşu