GENEL

CEYHAN’IN KURTULUŞ GÜNÜ ONURLA KUTLANDI

Etkinlikler Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına çelenk sunumu ve saygı duruşu ile başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Ceyhan Kaymakamı Bayram YILMAZ, Belediye Başkanı Ali Alper BOYDAK ve Garnizon Komutanı Ersin AĞAÇE, yağmur altında sırayla çelenklerini koyarak saygı duruşunda bulundular.

 

BAŞKAN BOYDAK; “KAHRAMANLIKLARI İLE DESTAN YAZDILAR”

 

Etkinlikler şiddetli yağış nedeniyle Ceyhan Murat Göğebakan Kültür Merkezi'nde devam etti. Burada bir konuşma yapan Ceyhan Belediye Başkan Vekili Ali Alper BOYDAK, “Türk milleti tarih boyunca hiçbir zaman esaret altına girmedi, her zaman kendi içerisinden kahramanlar yetiştirdiği için Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 19 mayıs 1919 da Samsun’a ayak basarak, milli bir mücadele başlatmıştır. Bu milli mücadeleyi topyekün ülkemizin her sathına yaymış ve bu mücadele neticesinde de ülkemizin her yanında ki düşman askerleri püskürtülmüş, Kurtuluş Savaşı'mız başarıyla neticelenmiştir”

 

BAŞKAN BOYDAK; “CEYHAN’IN KAHRAMANLARI UNUTULMAMALIDIR”

 

Kurtuluş Savaşı kahramanlarını yâd ederken, Ceyhan’ın aziz evlatlarının unutulmaması gerektiğini hatırlatan Başkan BOYDAK; “ Milli mücadele sürecinde Adana, Ceyhan, Osmaniye ve Pozantı’da Fransız askerleri o dönemde bölgede yaşayan Ermenilerle bir olarak çok büyük zulümler gerçekleştirmişlerdir. Bu zulümlere karşı halk da , birleşerek çete savaşlarıyla bu kuvvetlere karşı mukavemet etmişlerdir. Bu bölgede özellikle Mercin’de, Mercimek’de ve birçok bölgede bu mücadele başarı ile devam etmiştir. Bu süreçte Mercin’ de 1. , 2 . , 3. Savunma hattı savaşları yapılmış, bu çarpışmalarda  büyük başarılar elde edilerek az sayıda olan kolluk kuvvetleri ile halk Ceyhan’ ın ileri gelenleri, bu vatan için kanlarını ve terlerini dökmüşler ve milli mücadeleye katkıda bulunmuşlardır.

Bunların bir çoğu belki isimsiz kahramanlardır ama aklımızda ve tarihimize geçen; İşgalin ilk günlerinde Yunus hoca isminde bir hocamızı minarede şehit ederler, daha sonra ; Ermenilerle mücadeleye giren Kara Yusuf,  Kürt Reşit , Sabit Zade Ahmet Efendi , Hanefi Ağa ,Hacı Ali ve Hüseyin bey , Ali Caf , İsmail Ağa , İnce Ali, Çil Osman, Cezayirli Mehmet Çavuş , Kösrelili Hacı Halit Efendi, o dönemin valisi Şehabettin Abdulbahri’ nin yiğeni Ahmet efendi ,  Kaltakiye mahallesinden Şeyh oğlu Ahmet, Rumeli Şükriye köyünden Dumanlı Mustafa oğlu Dedeli İbrahim , Kürt Ferman isminde bir kahramanımız da burada düşman kumandanını vurmuştur, Hürü Uşaklı Necip , Sarıbahçeli Ahmet ağa, Çil sefer , Kösrelili Yusuf çavuş , Mercimekli hacı Ahmet , Yılankaleden Tevfik Kara Mehmet, Seyyid Ahmet , Seyyid Mehmet, Seyyid Murat, Ali Caf, Kürt Kasım, Küçük Mehmet , Kolcu Kara Ahmet, Hasan Ağa , Hamdi  Kasım, Selim Aytemur , Hamdilli den Ömer efendi, Köseoğlu Salih , Nazif binel, Hanifi ağa , Abdusselam Tayyar, Mustafa Topsakal ve Nuri bey tarihin altın sayfalarına yazılmış kahramanlarımız.

Hatırlarımız da kalması için ve tarih boyunca da unutmamamız gereken bölgemizin kahramanları bunlar bu kahramanlarımızla birlikte Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa kemal ATATÜRK, aziz silah arkadaşları ve bu güzel vatanımızı vatan yapan aziz şehitlerimizi, ebediyete irtihal eden gazilerimizi rahmetle minnetle yad ediyorum. Bu aziz millet, tarih boyunca İslam dünyasına bayraktarlık yaptığı gibi, bundan sonra da bayraktarlık yapmaya devam edecektir” diye konuştu.

 

Etkinlikler Ceyhan Asri Mezarlık'taki Şehitlikte düzenlenen törenle devam etti. Aziz şehitlerimiz için yapılan saygı duruşunun ardından Kur’an tilaveti okunarak dualar edildi. Mülki Amirler şehitlerin kabrine karanfil bıraktı.

 

Törene Kaymakam Bayram Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Kadir Günüç, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İbrâhim Alper Bilgin, Ceyhan Belediye Başkanı Ali Alper Boydak, Emniyet Müdürü Bülent Tırnaksız, İlçe Jandarma Komutanı Ersin Ağaçe, STK temsilcileri, kamu, kurum ve kuruluşların temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Başa dön tuşu