SİYASET

CHP Milletvekili Gürer, Taşeron düzenlemesi beklentileri karşılamadı

Türkiye’de gündemin hızlı bir şekilde değiştiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, “15 yıllık AKP hükümeti ülkeyi kargaşaya, kaosa ve bilinmezliğe sürükledi. Ancak bu sorunlar çözülebilir. Vatandaş kendi oyunun kıymetini değerini bilirse, bunlara dur derse çözülebilir. Çünkü vatandaşın tek silahı oydur” dedi.

AKP hükümetleri döneminde ahlaksal değerlerin çöktüğünü, fuhuş uyuşturucu, kadın ve iş cinayetleri, kumarın arttığını anlatan Ömer Fethi Gürer, ABD’de yargılanan Reza Zarrab olayına da değinerek, “Bir ay öncesine kadar muteber bir insan, iyi bir yurttaş, kendisine bakanların ödül verdiği ve milli kahraman ilan edilen bu kişi şimdi aynı AKP’liler tarafından tukaka ediliyor. Askerlerimizin başına çuval geçirilirken nota vermeyen hükümet, bu kişi için iki kez nota veriyor. Yargı bağımsız ve tarafsız olmalı. Talimatla değil, ciddi anlamda, özgürce araştırarak sorunların üzerine giderse bu sorunlar çözülür ve ülkemiz, çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir ülke haline gelir” diye konuştu.

TAŞERONLAR EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTİYOR

Taşeron işçilerin kadroya alınacak olmasıyla ilgili görüşlerini açıklayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Taşeronların sorunlarıyla yakından ilgileniyorum. Bu konuyla ilgili 30 tane platformumuz var. Taşeronlarla ilgili belki kısmı bir iyileştirme var ancak taşeron platformunun talebi, eşit işe eşit ücret ve eşit kadro idi. Taşeronda memurun yaptığı işi yapan memur kadrosuna, işçinin yaptığı işi yapan işçi kadrosuna alınması isteniyordu. Yani ücretler ayı işi yapanlar arasında genelensin isteniyordu.

Şimdi hükümet belediyede çalışan taşeron işçiyi belediye iştirakine aktaracak, belediyenin norm kadrosuna almayacak. Onlara da statü gereği kadro getiriyor ama sözleşmeli personel kadrosu getiriyor. Bugüne kadar belediye iştiraklerinde çalışanlar, alt yüklenici olsa bile tazminat ve diğer konularda yaşadıkları mağduriyetleri belediyelerle çözebiliyorlardı. Bu diğer kurumlarda da böyleydi.  Belediye şirketlerinde çalışanların kadroya alınması demek belediye kadrosuna alındığı anlamına gelmiyor. Eskiden araç kiralıyorlardı, şoförü taşerondu. Şimdi yine araç kiralayacaklar ve şoförü, kadroya geçirdiklerini iddia ettikleri işçiler olacak. Bir de her belediyede iştirak yok. Belediyelere şirket kurduracaklar. Bunların gelir gider dengesi kimin üzerinden olacak? Belediyelerin üzerinden olacak. 450 bin kişiyi aktardığın zaman sorun çözülmüyor. Ayrıca bunları almak için sözlü sınav getiriyorlar. Bu da yandaşların alınacağının bir göstergesi olacak. Bunların getirmek istediği sistem zaten CHP’li belediyelerde vardı. CHP’li belediyelerdeki taşeron işçiler toplu sözleşme yapabiliyordu” dedi.

Mevsimlik işçilerin sorunlarına da değinen Ömer Fethi Gürer, “şeker fabrikalarında, ÇAYKUR’da, karayollarında 4-5 ay çalışan işçiler şimdi 9 ay çalışacak. Ancak bu zorunlu olarak 9 ay çalışacak anlamına gelmiyor. Kurum ne kadar çalıştırırsa o kadar çalışacak. Şeker fabrikalarında kampanya dönemi bittiğinde mevsimlik işçiler yine çıkarılacak. İşçi hakkı gasp ediliyor. 5 ay 29 gün çalışan mevsimlik işçiden işsizlik fonu kesintisi yapılıyor ama mevsimlik işçi işten ayrıldığında kendi ödediği işsizlik fonu parasından yararlanamıyor. Şimdi 9 ay çalışacaklar yine aynı şey olacak. İşçinin alması gereken hak başka yerlerde kullanılacak. Geçici işçi statüsünde çalışanların işsizlik ödeneğinden yararlanmasını gerektirecek bir düzenleme yapılması şart. Karayollarında, ÇAYKUR’da şeker fabrikalarında çalışanlar kadroya geçmeyi bekliyordu” şeklinde konuştu.

Çalışanlar arasında yine ayırım olacağını ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Burada tek özellik şimdiye kadar adı konmayan ama uygulamada devam eden sisteme bir ad konmuş oluyor. Aynı yerde kadrolu işi 4 bin lira maaş alırken, taşerondan kadroya alınan ve aynı işi yapan diğer işçi asgari ücret alacak, Burada iş barışı yok. Eşit işe eşit iş ve eşit kadro verilmeliydi. Memurun işini yapan taşerona memur kadrosu, işçinin işini yapan taşerona da işçi kadrosu verilmeliydi” dedi.

EKONOMİK TABLO VAHİM!

Türkiye’de 8 milyon 900 bin kişinin aylık gelirinin 500 liranın altında olduğu için sosyal güvenlik priminin devlet tarafından karşılandığına da değinen Ömer Fethi Gürer, “Bu ülkemizin ekonomik durumunu net bir şekilde ortaya koyan bir tablodur. Ülkemizde 9 milyona yakın kişi, ayda 500 liralın altına bir gelire sahiptir” şeklinde konuştu.

Hükümetin işsizlik oranlarını belirlerken, stajyer öğrenciler ile çırakları da istihdama dâhil ederek, sanal bir istihdam iyileşmesi yaratmaya çalıştığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bu şekilde işsizlik oranlarının düştüğünü göstermeye çalışıyorlar. Türkiye’de 1 milyonun üzerinde üniversite mezunu işsiz genç var” dedi.

PANCAR ÜRETİCİLERİNİN KOTA SORUNU

Pancar üreticilerinin kota sorunu ile ilgili de değerlendirme yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fabrikalar şeker pancarı üreticilerine, ‘şu kadar alanda şu miktarda ekim yapacaksın’ diyor. Kota adı verilen bu sistemde, belirlenen miktarın altında üretim olursa, çiftçiye kendi üretim toplamının yüzde 30’u kadar ceza veriyor. Üretim kotanın üzerine çıkarsa bu kez şeker pancarını düşük fiyattan satın alıyor. Bugün A kotası 210 kuruş olan pancarda C kotası 110 kuruş. Geçen yıl belirlenen üretim miktarının altında üretim yapan pancar çiftçisine para cezası kesildi. Bu yıl üretim fazla olduğu için de C kotasından alım yapılıyor. Maliyeti 150 kuruş olan pancarı fabrikalar 110 kuruştan alıyor. Üretici de şeker pancarını maliyetinin altında bir fiyata fabrikaya satmak yerine hayvan yemi olarak kullanıyor. Küspe ve şeker elde edilebilen pancar bu gün Niğde bölgesinde, hayvan yemi olarak kullanılıyor. Tamamı şeker olan pancarın hayvan yemi olarak kullanılması da hayvanlar için ciddi bir risk oluşturuyor” diye konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Ömer Fethi Gürer, Niğde’de patates, lahana, elma ve fasulye üreticilerinin de her yıl ciddi sorunlarla karşılaştığını, zaman zaman maliyetinin altında satılmak zorunda kalan ürünlerin, üreticinin yüzünü güldürmediğini de belirterek, “Girdi maliyetleri çok yüksek. Aracıların kazandığı bir sistemin içinde üreticiler borçlanıyor ve aldıkları kredilere ödeyemediği için icralık duruma düşüyorlar” dedi.

EKİM YAPAMAYAN ÇİFTÇİ, ŞEHRE GÖÇ EDİYOR

Gübre, ilaç, tohum ve mazotun ithal olduğu tarım sektöründe ithal olmayan tek gerçeğin çiftçi olduğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi de artık ekim yapamadığı için büyükşehirlere göç edip ne iş olursa yapmaya çalışıyor. Bu durum ülkemizde tarım ve hayvancılığın geldiği noktayı gözler önün seriyor” ifadelerini kullandı.

KÖYLER OLMAZSA, GELECEĞİMİZ DE OLMAZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi, köylü, üretici yok edilirse geleceğimiz güzel olmaz. Köyler olmazsa ülkemizin geleceği olmaz” şeklinde konuştu. 

Başa dön tuşu