GENEL

ÇOCUK İSTİSMARI TOPLUMSAL BİR SAĞLIK SORUNUDUR! ACİLEN ÖNLEM ALINMALIDIR

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Çukurova Şube Başkanı Psikoterapist Dr. Obengül Ejder, cinsel istismarın toplumsal bir sağlık sorunu olduğuna dikkati çekerek, “Bir an önce Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı önlem almak için yeni bir politika geliştirmeli. Biz uzmanların görüşlerini de mutlaka almalıdır.” dedi.

 

Yaptığı yazılı açıklamada her gün ismini ve yaşını bilmediğimiz çocukların fiziksel, cinsel ya da duygusal ihmal veya istismara uğradığını ifade eden Dr. Ejder, “Medya aracılığıyla öğrendiklerimizden başka nice içe atılmış öyküler, sessiz çığlıklar, kâbus dolu günler yaşanıyor Bütün bu gerçeklerle kaçarak değil, bilgilenerek ve etrafımızı doğru bilgi ile buluşturarak savaşabiliriz. Şimdi işbirliği yapma zamanı.” dedi. 

 

“CİNSEL EĞİTİMİN VERİLEMEDİĞİ BİR ÜLKEDE CİNSEL İSTİSMAR KAÇINILMAZ”

Cinselliğin tabu olduğu, konuşulamadığı için cinsel eğitimin verilemediği bir ülkede cinsel istismarın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Dr. Ejder, “Özellikle erkek çocuklarına cinsel dürtülerini kontrol etmeyi ve sağlıklı doyum sağlamasını ergenlik döneminde öğretilmeli ki büyüdüğünde dürtülerinin kurbanı olmasın. Yaşanan tüm sapkınlıkların kökünde eğitimsizlik yatıyor. Cinsel istismarın toplumsal bir sağlık sorunu olduğu kabul edilmeli.” şeklinde konuştu.

 

“BAKANLIKLAR BİZ UZMANLARIN GÖRÜŞÜNÜ ALARAK YENİ POLTİKALAR GELİŞTİRMELİ.”

Dr. Ejder şöyle devam etti;

“Bunları yapanlar gözü dönmüş değiller. Tamamı cinsel eğitimsizlikten, şehvet duygularıyla nasıl baş edeceklerini bilmediklerinden ve sevgisizlikten kaynaklanıyor. Yani anne babası tarafından yeterince sevilmemiş olan çocuklar büyüdüklerinde cinsel dürtülerini kontrol etmeyi başaramadıklarında güç duygularını ve sevilme ihtiyaçlarını cinselleştirip eyleme döküyor. Bu sapkın dürtülerini de kendinden zayıf olan, tepki veremeyecek, karşı koyamayacak canlılara yansıtıyorlar. Anlaşılmaktan, etiketlenmekten korktukları için de çocukları o telaş içerisinde öldürüyorlar. Çoğunun temelinde ihmal edilmiş, değer görmemiş sevilmemiş insanlar var. Ve bundan dolayı da yine altını çiziyorum, cinsel eğitim çocuk yaştan anaokulu çağından başlanmalı. Doğru zamanda, doğru cinsel eğitim verilmez ise sonuçlar gitgide daha da vahim hale gelecek. Bunun içinde acilen önce gerek Sağlık Bakanlığı, gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerekse Adalet Bakanlığı önlem almak için yeni bir politika geliştirmelidir. Biz uzmanların görüşlerini de mutlaka almalıdır.”

Başa dön tuşu