GENEL

Çocukları tüm kötülüklerden korumalıyız

Çocukların da yetiştik bireyler gibi haklara sahip olduğunun altını çizen Barut, “Veriler, çocuk yaşta evliliklerin ve çocuk annelerin ciddi boyutlara ulaştığını gösterirken, istismar ve çocuk işçiliğinin geldiği boyut ne yazık ki ülkemizin en büyük utançlarından biri” diye konuştu.

 

“ÇOCUK HAKKI İHLALLERİ ÜRKÜTÜYOR”

CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çocuk hakları ihlallerinin ürkütücü seviyeye geldiğine dikkati çekti.

 

ENDİŞE VERİCİ

Türkiye’de son 10 yılda ise 482 bin kız çocuğunun evlendirildiği, aynı dönemde çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarının yüzde 700 oranında arttığına işaret etti. İstismar ve çocuk evliliklerinin dışında çocuk işçiliğinin de en önemli hak ihlallerinden biri olduğunun altını çizen Barut, dilendirilen, çalıştırılan ve suça sürüklenen çocukların sayısındaki artışın endişe verici boyutta olduğunu kaydetti.

 

"ÜLKEMİZİN BÜYÜK UTANCI"

Barut, “Çocuklara bayram armağan eden dünyadaki ilk ve tek ülke olan Türkiye’de ne yazık ki çocukların sağlıklı, mutlu, kötülüklerden uzak bir şekilde yaşamlarını sürdürebildiğini söylemek mümkün değil. Veriler, çocuk yaşta evliliklerin ve çocuk annelerin ciddi boyutlara ulaştığını gösterirken, istismar ve çocuk işçiliğinin geldiği boyut ne yazık ki ülkemizin en büyük utançlarından biri olarak önümüzde duruyor” ifadelerini kullandı.

 

“18 YAŞ ALTINDAKİ HER BİREY ÇOCUKTUR”

Çocuk haklarının insan hakları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Barut, Türkiye’nin de kabul ettiği Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaş altındaki her bireyin çocuk olduğuna vurgu yaptı.

 

“ÇOCUKLARI TÜM KÖTÜLÜKLERDEN KORUMALIYIZ”

Tüm yasa ve yönetmeliklerin de çocuk haklarını gerçek anlamda gözeten ve çocuklara yönelik her türlü istismarın en ağır şekilde cezalandırıldığı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Barut, “En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı tüm kötülüklerden korumalıyız. Çocuk hakları yasa metinlerinde, kabul edilen sözleşmelerde kalmamalı. Geleceğimiz olan çocuklarımızı her türlü istismardan koruyup, sağlıklı, mutlu nesiller için her birinin çocukluklarını yaşamalarını ve iyi bir eğitim almalarını sağlamalıyız” dedi.

Başa dön tuşu