ÜNİVERSİTE

ÇÜ Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde konferanslar Dizisi Devam Ediyor.

Geleneksel hale gelen Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi’nin konferansları dizisinde birbirinden farklı konularda uzmanlar konferans verdi. Her Çarşamba saat 15.30’da gerçekleşen konferanslar dizisinde bu ay "El-Cezeri'den Günümüze Robotik", “Kentsel Yaşamda Rekreasyon Alanlarının Önemi”, “Beslenmeye Biyokimyasal Yaklaşım” , “Türk Sanat Müziği Nağmeleri İle Bir Sevda Yolculuğu” ve “Modern Pazarlama ve Sinemacı Nakip Ali’den Pazarlama Hikâyeleri” konularında konferans verildi.

"El-Cezeri'den Günümüze Robotik"

Bu ayın ilk konuşmacısı ÇÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Sezgin oldu. Yrd. Doç. Dr. Sezgin, "El-Cezeri'den Günümüze Robotik" konulu sunumunu takipçilerle paylaştı. El Cezeri hakkında bilgiler aktaran Yrd. Doç. Dr. Sezgin, “El Cezeri 900 evvel robot ile çağımızdan yüzlerce yıl önce keskin zekâsı ile elektrik kullanmadan sadece su ve mekanik parçalarla çalışan makineler yapmış ve günlük hayata geçirmiş olağanüstü bir bilim insanıdır. Cezeri, bilim ve teknoloji tarihinde yaptığı olağanüstü buluşlarla tanınmaktadır. Sibernetik alanın en büyük dâhisi kabul edilen, fizikçi, robot ve matriks ustası bilim insanı İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El Cizirî’dir.” dedi.

Dünyada robotik uygulamaların hızla geliştiğine ve yaygınlaştığına değinen Yrd. Doç. Dr. Sezgin, eğitim alanındaki robotik uygulamalarla ilgili şu bilgilere yer verdi;

“Robotik biliminin eğitimine duyulan ihtiyaç doğrultusunda günümüzde robotik biliminin genç yaşlardan eğitimine başlanması hızla yaygınlaşmaktadır. Bu eğitim süreci gençleri robotik alanında geliştirmesinin yanı sıra onları bilim ve teknoloji alanına yönlendirerek bu alanlarda yapılacak çalışmalara zevk ve ilgiyle katılmaları yönünde motive edecektir.”

“Kentsel Yaşamda Rekreasyon Alanlarının Önemi”

Kasım ayının ikinci konuğu ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cengizler oldu. Prof. Dr. Cengizler, “Kentsel Yaşamda Rekreasyon Alanlarının Önemi” konusunda takipçilerine bilgi verdi. Prof. Dr. Cengizler, kentsel yaşamda rekreasyon alanlarının en çok çocuklar için önemli olduğuna vurgu yaparak, “Nüfusun çok önemli bir kesimi kentlerde büyük binalarda yaşamakta, bu yaşam şekli de insanları özellikle de çocukları doğal yaşamdan uzaklaştırmaktadır. Bir çocuk düşünün ki hiç canlı tavuk horoz görmesin.” dedi.

“Beslenmeye Biyokimyasal Yaklaşım”

Kasım ayının üçüncü konuğu ise ÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurten Dikmen’di. Prof. Dr. Dikmen “Beslenmeye Biyokimyasal Yaklaşım” konulu sunumunu yaptı. Prof. Dr. Dikmen sunumunda besinler, beslenme ve hastalıklar, yeterli ve dengeli beslenme, metabolizma kavramı, diyetsel bileşenler ve biyokimyasal etkileri, konularında takipçilerine bilgiler aktardı.

 

Aralık Ayında da Her Çarşamba Devam Edecek.

Kasım ayının bir başka konferansını ise ÇÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behice Durgun verdi. Prof. Dr. Durgun, “Türk Sanat Müziği Nağmeleri İle Bir Sevda Yolculuğu” konulu sunumunu yaptı. Kasım ayının son konuşmacısı ise ÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü, Pazarlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. M. A. Burak Nakıboğlu oldu. Yrd. Doç. Dr. Nakıboğlu takipçilerine “Modern Pazarlama ve Sinemacı Nakip Ali’den Pazarlama Hikayeleri” başlıklı sunumunu yaptı.

Toplantıların sonunda Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik konuşmacılara plaket takdim etti. Aralık ayı boyunca her Çarşamba saat 15.00’da konferanslar dizisinin devam edeceği bildirildi. 

Başa dön tuşu