ÜNİVERSİTE

Çukurova’da Üniversitesi’nde Proje Bitmez

Öğrencilere XIV-XVI. yüzyıllar arasında Misis ve Adana yöresinde varlığını sürdüren Ramazanoğulları döneminde Kapalıçarşı’da geçen bir günü sınıf içi ve sınıf dışı uygulanan etkinliklerle bu döneme ait bilgileri keşfedecekleri bir süreç sunmak olan projenin tanıtım toplantısı Akif Kansu Toplantı Salonu’nda yapıldı.

 

Ortaöğretim Öğrencilerinin Tarih Algısını Ortaya Koymak Amacıyla Tarihsel Canlandırmanın Kullanılması ve Etkililiği Projesi Tanıtıldı.

Öğrenci akademisyen ve öğretmenlerin katıldığı toplantıda PROJE TALOK-O ekibi tarafından Ortaöğretim Öğrencilerinin Tarih Algısını Ortaya Koymak Amacıyla Tarihsel Canlandırmanın Kullanılması ve Etkililiği projesi anlatıldı.

 

PROJE TALOK-O ekibi projeyi tarihsel canlandırmanın yöntem olarak kullanıldığı bir çalışma olarak tanıtarak projenin amacını ise, “Türkiye’de tarih eğitiminde ileriye yönelik bir adım atmak, değişimin son derece hızlı olduğu içinde bulunduğumuz yüzyılda, öğrencilerde oluşan sıkıcı ve durağan tarih dersi algısını kırarak tarihi değişimi ve içinde yaşanılan toplumun bugüne nasıl geldiğini bağlamsal düzeyde kavrayan bireyler yetiştirmektir.” şeklinde açıkladı.

 

Hedef Tarihsel Canlandırma Uygulamalarını Yaygınlaştırmak.

Proje Yöneticisi Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neval Akça Berk projeyle ilgili şunları kaydetti;

“Projeye katılan öğrenciler, Adana tarihi özelinde hiç bilmedikleri ve tanımadıkları bir dönem olan XIV-XVI. yüzyıla, o günden bugüne yaşanan tarihi değişimi daha iyi anlamak için yakından baktı. O dönemde yaşayan insanları anlamaya çaba gösterip, geçmiş hakkında bilgi edinebilmek için küçük bir tarihçi gibi çalıştı. Uygulamalar kapsamında ip, oyun hamuru, yap-boz, kelime oyunu gibi günlük hayatta sıklıkla karşılaştıkları materyalleri ve oyunları kullanarak tarih dersinde de aktif olabileceklerinin ve eğlenerek öğrenebileceklerinin farkına vardı. Hazırlanan bu uygulama dosyasıyla öğretmenlere derslerde uygulayabileceği farklı öğrenme aktiviteleri sunuldu. Bu aktivitelerle öğrencileri düşünmeye, sorgulamaya yönelterek onların tarihsel düşünme becerilerini geliştirmek; dolayısıyla tarihsel canlandırma uygulamalarını yaygınlaştırmak hedeflendi.” 

Başa dön tuşu