GENEL

Cumhuriyet; fazilettir, erdemdir

 Başkan Esendemir mesajında şu görüşlere yer verdi=

  “Bugün Cumhuriyetimizin ilanının 96.yıldönümü…

  Kutlu olsun…

  Dünyanın mazlum milletlerine rehber olan, Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızı taçlandıran Türkiye Cumhuriyeti; Büyük Önder’in de dediği gibi, dünya var oldukça ilelebet payidar kalacaktır.

  “Türk Ulusu büyüktür. Özgürlüğü ve barışı sever. Canı pahasına da olsa; Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacak güçtedir ve yaşatacaktır da. Cumhuriyet; etnik kökeni ne olursa olsun tüm yurttaşlarını TÜRK ULUSU çatısı altında birleştirmiştir. Cumhuriyet; fazilettir, erdemdir” diyen Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Her geçen gün rahmetle anıyor, özlemle arıyoruz.  O’nun ‘en büyük emanetine’ sonsuza kadar sahip çıkacağımıza bir kez daha söz veriyoruz. 

DESPOTİK REJİMLER AYAKTA KALAMAZ!

  940 kilometrelik sınırlarımızda, ülkemizin milli birlik ve bütünlüğünü tehdit eden terör belasına karşı ulusça dimdik ayaktayız. Ülkemiz için giderek beka sorunu haline gelen teröre karşı göğsünü siper eden Mehmetçik; hayranlık uyandıran bir cesaret ve başarıyla kısa sürede terör yuvalarını dağıtmış, ‘Barış Pınarları Harekatı’yla; Türk Milletine kurulmak istenen tuzakları boşa çıkarmıştır.

  Emperyal güçlerin oyun alanı haline gelen bölgemizde yaşanan insanlık dramı; Cumhuriyetimizin değerini bir kez daha ortaya koymuştur. Halk iradesine dayanmayan despotik rejimlerin ayakta kalması imkansızdır. 

  Bir emperyal güce dayanıp, ona bel bağlayıp bağımsızlık mücadelesi verilemez. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu gerçekten yola çıkarak; Anadolu insanına güvenmiş, “bağımsızlık benim karekterimdir” diyerek mandacılığa karşı çıkmıştı. 

  Halkın çelikten iradesinin sonucu Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasıyla birlikte, “Türk Ulusu’nun yaratılışına en uygun rejim Cumhuriyettir” diyen Büyük Önder; “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir” diyerek; en büyük eserini ilan etmişti.

  Ancak Cumhuriyet’in ilanı kolay olmamıştı. TBMM’de Hilafet özlemi içinde olanlar, Padişaha bağlılığını sürdürenler vardı. TBMM 1 Kasım 1922’de Halifelik ile Saltanatı birbirinden ayırmış ve saltanatı kaldırmış, halifeliğin bir süre daha korunmasına karar vermişti. 

  29 Ekim 1923’de Atatürk ve arkadaşlarının Anayasanın bazı maddelerini değiştiren teklifi TBMM’de alkışlarla ve oybirliği ile kabul edildi.Anayasanın birinci maddesinde “Türkiye Devletinin hükümet biçimi Cumhuriyettir”hükmü yer aldı. Aynı günün gecesi Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanlığına seçildi.

  Saltanatın kaldırılması ve cumhuriyetin ilanı ile birlikte, sistem içinde varlığını sürdüren “Halifelik” de gereksiz ve işlevsiz bir duruma gelmişti.

  Cumhuriyet’in ilânından sonra, Halife’nin, iktidar odağı haline getirilmesi için bazı vekiller tarafından çalışmalar başlatılınca, 3 Mart 1924 tarihinde de Halifelik kaldırılmıştır.

  Cumhuriyetimizin ilanının 96.yıldönümünde; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarına ve şehitlerimize Allahtan rahmet diliyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz…”

 

Başa dön tuşu