GENEL

Cumhuriyet ve Kadın

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Kadın Kolları’nın düzenlediği “Cumhuriyet ve Kadın” çalıştayı Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Adana İl Örgütü, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, ilçe başkanları, kadın ve gençlik kolları, partililer ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı çalıştay, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

 

İSTATİSTİKLERLE KADIN

 

Çalıştayın açış konuşmasını yapan CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Yılmaz, Cumhuriyetin ilanının ardından kadının elde ettiği hakları sıralayıp, kadınların toplumsal yaşamdaki yerini istatistiklerle anlattı. Yılmaz, her dört kadından sadece birinin çalıştığını, Çalışanların yüzde 40‘ının tarımda istihdam edildiğini, eğitimli olan her 3 kadından 2’sinin işsiz olduğunu, iş bulan kadınların erkeklerden daha düşük ücretlerle çalıştırıldığını, çalışan, çocuk doğuran ve büyüten kadınların ev işlerinden de sorumlu olduğunu vurguladı. Belediye başkanları arasında kadın oranının yüzde 2.9, belediye meclis üyesi oranının yüzde 10.7 olduğunu dile getiren Yılmaz, kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu tekstil sektöründe iki kişiden biri kadın olduğunu, her 100 kadından 36’ sının şiddete maruz kaldığını, siyasi parti örgütlenmelerinde kadın üyelere karar verme mekanizmalarında yer tanınmadığını belirterek, “Kadının devlet yönetiminde, sosyal yaşamda etkin rol almadığı bir toplumun ilerlemesinden, çağdaş olmasından bahsedilemez” diye konuştu.

 

PARLAMENTER SİSTEMİ YOK ETMEK İSTEYENLER CUMHURİYET KADINLARINCA BERTARAF EDİLECEK

Ülkemizin kurtarıcısı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakar, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim” şeklindeki sözlerini anımsatan CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, kadınların ülkenin kurtuluş sürecinde ve Cumhuriyetin kuruluşunda oynadığı rolün önemine vurgu yaptı. Parlamenter sistemi yok etmeye yönelik girişimlerin de yine kadınlar tarafından bertaraf edileceğine inandığını kaydeden Barut, “15 yıllık AKP iktidarı döneminde topluma dayatılan kadınları ikincilleştiren bakış açısını da siz Cumhuriyet kadınlarının değiştireceğine inancım tamdır” ifadelerini kullandı.

 

KARŞIDEVRİM BAŞARIYA ULAŞIRSA EN ÇOK KADINLAR KAYBEDER

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetin ilanından sonra gerçekleştirdiği en büyük devrimin, yurttaş olamayan, bir tek insandan emir alarak yaşayan insanları dönüştürmesi olduğunu kaydeden Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, karşıdevrimcilerin insanları birey yapan bu devrimlere karşı önemli adımlar attığına işaret etti. Karalar, “Eğer karşıdevrim başarıya ulaşırsa en çok kadınlar kaybeder. Bu nedenle Cumhuriyet kadınlarının mücadelesine sonsuz destek vermek gerekiyor” diye konuştu.

 

CHP, KADIN HAKLARI İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEK

Cumhuriyeti kuran Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediye başkanlarıyla, örgütleriyle, kadın ve gençlik kollarıyla demokrasi ve Cumhuriyet mücadelesini sonuna kadar götüreceğini ifade eden Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de Cumhuriyet var olduğu sürece kadınların hakları için de sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi. CHP’li belediyelerin her konuda olduğu gibi kadınlar konusunda da hassas davrandığını vurgulayan Çetin, “CHP’li belediyeler her alanda olduğu gibi kadınların da yaşam standartlarını yükseltecek, kadınları özgürleştirecek hem de ekonomik anlamda özgürleşmelerini sağlayacak uygulamalara imza atmaktadırlar” diyerek Çukurova Belediyesi’nin kadınlara yönelik gerçekleştirdiği ve yaşama geçirmeye hazırlandığı projelerini anlattı.

 

ÇOCUKLARIMIZA BORCUMUZ VAR

11 çocuğun yanarak can verdiği Aladağ’da ailelerle yaptıkları görüşmeleri anlatan CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Nevin Zaimoğlu, 4+4+4 eğitim sistemiyle ve taşımalı eğitimle çocukların okumasının engellendiğini söyledi. Zaimoğlu, “Cumhuriyetin evlatları olarak geleceğe dair çocuklarımıza borçlarımıza çok borcumuz var. Kurtuluş mücadelesinde Nene Hatunların, Kara Fatmaların verdiği mücadeleyi bugün biz vermek zorundayız” şeklinde konuştu.  

 

KUVAYI MİLLİYE RUHU İÇİNDE OLMAMIZ GEREKİYOR

Tek adamlık rejimini getirecek olan anayasa değişikliğinin sakıncalarını anlatan CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Suzan Şahin ise, “Tam bugün Kuvayı millîye ruhu içerisinde olmamız gerekiyor. Yaşadığımız günler zor günler. Cumhuriyet  kadınları yine iş başa düştü. Bizi evlerimize kapatıp, iyi ana iyi eş olun evden çıkmayın diyor ya, görecekler ki yine Türk kadını, Cumhuriyet kadınları, Cumhuriyet anneleri şahlanacak” şeklinde konuştu. 

Başa dön tuşu