ÜNİVERSİTE

ÇÜTAM 2017-2018 Dönemi Etkinlikleri Sona Erdi

ÇÜTAM Kültür Evi’nin son konuğu Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Birnur Eraldemir oldu. “Sanat Hayata Nasıl Bakar? Sanat Ürünlerinin İlginç Hikâyeleri” başlıklı sunumunu ÇÜTAM katılımcılarıyla paylaştı.

“Sanat hayatla doğrudan ilişkili bir olgudur. Hayat istediği için sanat vardır. Hayat neyi istiyorsa sanat ona göre biçimlenir. Bu ikisi arasındaki bağı koparmak olası değildir. Bunu bize gerek kültür gerekse sanat tarihi açık bir şekilde göstermektedir.” sözleriyle sunumuna başlayan Prof. Eraldemir, sonrasında, birtakım sanat ürünlerinden ve buradan hareketle bu ürünlerin zemininde yer alan kimi ilginç hikâyelerden söz etti. Prof. Dr. Eraldemir, bu hikâyelerin zamanla birtakım imge/mit ve motiflere dönüştüğü çeşitli kültürleri aktararak hikâyelerden zamanla motiflere dönüşen ve sanat ürünlerine konu olan bazı imge ve motifleri tek tek açıkladı.

 

Prof. Dr. Eraldemir Örnek Olarak ‘Tavus Kuşu’ İmgesini Verdi.

Tavus kuşunun birçok kültürde önemli bir imge olarak kullanıldığını ifade eden Prof. Eraldemir, “tavus kuşu Çin’de güzellik, sufi geleneklerde ise ilahi güçle ilişkilendirilmektedir. Bazı geleneklerde tavus kuşunun her tüyü farklı şeyleri temsil etmektedir.” dedi. Bu duruma örnek olarak bazı Asya minyatürlerini veren Prof. Eraldemir sunumda “insan başlı hayvan” imgesini de anlattı. Bu motifte genellikle baş kısmının bir kadına ait olduğunu ifade eden Prof. Eraldemir, bu motif için ineğin de önemli bir unsur olduğunu söyledi. Hint kültüründe bu durumun kutsallıkla ilişkili olarak daha belirgin olduğunu ifade etti.

 

“Sanat Ürünlerinde Gördüğümüz Bazı İmgelerin Temelinde Trajik Öyküler Olabilir.”

Prof. Eraldemir konuşma sırasında, sanat tarihinin en önemli imgelerinden biri olan Antik Yunan mitolojisinde gördüğümüz “Apollon ve Dafni” öyküsüne yer verdi. Sonrasında, sanat ürünlerinde gördüğümüz bazı imgelerin temelinde trajik öykülerin de olabileceğini vurguladı. Buna örnek olarak ‘Satürn’ün kendi çocuklarını yeme, Adem’in cennetten kovulma ve Babil Kulesi Efsanesi’ni verdi. Konuşmasında ‘resim sanatında kontur’ gibi önemli konulara da değinen Prof. Eraldemir, modernizmin önemli ilkelerinin zamanla nasıl yok olmaya başladığını ve kişisel deneyimlerin, gündelik hayatın ve kişinin hayatında yer alan kimi sıradan nesnelerin resim sanatına zamanla nasıl dâhil olduğunu resimler üzerinden anlattı.

 

Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Prof. Birnur Eraldemir’e katkı ve katılımlarından dolayı merkez müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

Ardından ÇÜTAM Kültür Evi’nin 2017-2018 dönemi etkinliklerine katılımları ve katkıları dolayısıyla ÇÜTAM katılımcılarına katılım belgeleri sunuldu.

Başa dön tuşu