ÜNİVERSİTE

ÇÜTAM’ın Konuğu Doç. Dr. Çetin Oldu

Dil Bayramının tarihi hakkında çeşitli bilgiler aktaran Doç. Dr. Çetin “12 Temmuz 1932’de kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyetinin çalışmalarını değerlendirmek ve Türkçenin sorunlarını ele almak üzere Kurucu Başkan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 26 Eylül – 5 Ekim 1932 tarihleri arasında toplanan Birinci Türk Dili Kurultayı’nda oy birliği ile alınan kararla 26 Eylül günü Dil Bayramı olarak kutlanması kararlaştırıldı.” dedi.

 

“Türkçenin Günümüzdeki Durumu”

Türk Dili Tetkik Cemiyetinin Türkçenin sorunlarına dikkat çekmek, Türkçenin sadeleşmesine katkı sağlamak ve dil bilincini yerleştirmek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Çetin, Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlığında Dil Bayramına ve Türkçenin sorunlarına özel olarak ilgi gösterdiğini ve 1936 yılında alınan kararla Türk Dil Kurumu adını alan Cemiyetin çalışmalarını yakından takip ettiğini belirtti. Doç. Dr. Çetin Atatürk sonrasında da Dil Bayramının farklı etkinliklerle kutlanmaya devam ettiği bilgisini verdi.

Konuşmasına “Türkçenin Günümüzdeki Durumu” başlığı altında devam eden Doç. Dr. Çetin basında, ekonomik alanlarda, internette ve sosyal ağlarda Türkçenin kullanılmamasından doğan gözlemlerini aktararak belirli kesimlerin Türkçe karşılıkları varken yabancı sözcükleri tercih etmesinin nedenlerini açıkladı ve bu sorunlara bazı çözüm önerileri getirdi.

 

Doç. Dr. Çetin’e Katkılarından Dolayı Plaket Takdim Edildi

Konuşma sonunda ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtlayan Doç. Dr. Engin Çetin’e katkı ve katılımlarından ötürü Prof. Dr. Nuran Öztürk tarafından plaket takdim edildi. 

 

Başa dön tuşu