ÜNİVERSİTE

DİKKAT… HER 4 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ!!!.

Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak 2015 yılında kurulan Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Araştırma Kulübü, kurulduğu tarihten bu yana Sağlık bilimleri alanında konferanslar, sempozyumların yanı sıra pek çok bilimsel etkinlik yapıyor. Kulüp sosyal sorumluluk bilinci ile AVM’lerde farklı hastalıklar ile ilgili stantlar açıyor. Bu etkinliklerin bir yenisi Balcalı Hastanesi Hipokrat Konferans salonunda gerçekleşti.  Katlımın son derece yüksek olduğu etkinlik kapsamında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürhan Sakman Meme Kanseri konusunda konferans verdi.

Konferans öncesi konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 3 sınıf öğrencisi Beyza Taşkın, kulüp olarak bugüne kadar birçok etkinliğe imza attıklarını amaçlarının aldıkları eğitimin yanı sıra yaptıkları etkinliklerle de faydalı olmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Beyza Taşkın’ın konuşmasının ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürhan Sakman kürsüye gelerek Meme Kanseri konusunda bilgiler verdi. Sakman, insan vücudundaki tüm organların hücrelerden yapıldığını, hücrelerin çok küçük bireyler olduğunu ve ancak mikroskopla görülebildiğini belirti. Normal vücut hücrelerinin sistemli bir şekilde büyüyerek bölünüp öldüğünü buna karşın kanser hücrelerinin büyümeye ve bölünmeye devam ederek vücudun çeşitli bölgelerine yayıldığını dile getiren Sakman, Meme Kanseri’nin ise anormal hücre kümelerinin meme de gelişmesi olarak tanımlanabileceğine dikkati çekti.

 

HER 4 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ ŞİKÂYETİYLE DOKTORA BAŞVURUYOR!

Günümüzde her 4 kadından birinin Meme Kanseri şikayeti ile doktora başvurduğuna işaret eden Sakman, doktora başvuran kadınların yüzde 80 in de iyi huylu bir meme hastalığının bulunduğuna, yüzde 20 sin de ise Meme Kanseri’ne rastlanıldığına vurgu yaptı. Meme Kanseri’nin kadınlarda en sık görülen kanser tipi olduğuna da işaret eden Sakman, Meme Kanseri’nin kadınlarda en ölümcül kanser türü olmakla beraber kansere bağlı ölümlerin de yüzde 20 sini oluşturduğunun altını çizdi.

 

HER 8 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ!

Sakman günümüzde her 8 kadından birinde Meme kanseri hastalığının görüldüğünü de söyleyerek, hastalığın risk faktörlerinin kesin olarak bilinmediğine, östrojen, genetik, çocuk sahibi olmamak, emzirmeme, beslenme, alkol, radyasyon ve fiziksel aktivite azlığı gibi faktörlerin risk gurubunda bulunduğuna dikkati çekti. Meme Kanseri’n den korunmak adına alınabilecek önlemler arasında az yağlı gıdalarla beslenme, A,C Vitaminleri ve Selenyumdan zengin gıdalarla beslenmek, alkol alımının kısıtlanması geldiğini de sözlerine ekleyen Gürhan Sakman, Meme Kanseri’n den korunmak adına da ilk doğumun erken yaşta yapılması, doğum kontrol ilaçlarının ilk doğumdan önce kullanılmaması, menopoz sonrası gerekmedikçe hormon tedavisi uygulanmaması olarak sıraladı.

 

MUAYENE VE ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR

Başa dön tuşu