SAĞLIK

DİYABET DEĞİL, SEN GÜÇLÜSÜN!!!

Türkmenbaşı Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Şen Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, erken tanı sayesinde diyabet hastalığının gelişimini yavaşlatarak, diyabetliye kaliteli bir yaşam sunulabileceğini bildirdi.

 

“SAĞLIKLI BESLENME ÇOK ÖNEMLİ.”

Kısa adı IDF olan Uluslararası Diyabet Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü’nün 1991’den itibaren her 14 Kasım’ı diyabete farkındalığı artırmak ve mücadeleyi yaygınlaştırmak için bir tanıtım platformu olarak kullandığına dikkati çeken Dr. Şen, 170 ülkeden 230 ulusal derneğin üye olduğu IDF’nin bu yıl 2 ana mesajı olduğunu bildirdi. Dr. Şen bu mesajları da;

“1) Hayatını değiştirmek için bugün harekete geç. Sağlıklı beslenme, diyabetin her tipinde önemli bir öğedir;

2) Dünyayı değiştirmek için yarın harekete geç. Küresel diyabet yükünü azaltmak ve sürdürülebilir bir gelişme sağlayabilmek için sağlıklı besinlerin ulaşılabilir olması mutlak gereklidir.” olarak sıraladı.

 

“İSTATİSTİKLER KORKUTUCU!”

Diyabet ile ilgili istatistiki bilgiler de aktaran Türkmenbaşı Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Şen açıklamasında şu görüşlere yer verdi;

“Ayrıntıları 1 Aralık’ta yayımlanacak yeni diyabet atlasıyla birlikte açıklanacak olan son rakamlar korkutucu. Dünyadaki her 11 yetişkinden biri, toplam 450 milyon kişi diyabetli. Tüm dünyadaki sağlık harcamalarının yüzde 12’si, başka bir deyişle sağlığa harcanan her 8 dolardan biri, her yıl toplam 637 milyon dolar diyabet için harcanıyor. Her 7 doğumdan birinde annede gebelik diyabeti var. Sanıldığı gibi tip 2 diyabet en çok zengin ülkelerde görülen bir dert değil. Her 4 diyabetliden 3’ü orta ve az gelirli ülkelerde yaşıyor. Diyabete davet çıkaran sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamı yaygınlaştıran hızlı ve düzensiz kentleşme en çok bu ülkelerde yaşanıyor.

 

6 – Her 6 saniyede bir kişi diyabet nedeniyle hayatını kaybediyor. Diyabete bağlı ölümler, sıtma, verem ve AIDS’e bağlı ölümlerin toplamından fazla.”

 

“TÜRKİYE’DE DİYABET GÖRÜLME SIKILIĞI 12 YILDA İKİYE KATLANDI.”

“Elli yıl önce başlayan diyabetteki durdurulamayan artış hala devam ediyor. Türkiye’de yapılan sınırlı sayıdaki araştırmalarsa, diyabet görülme sıklığının 12 yılda neredeyse ikiye katlandığını gösteriyor. IDF’nin beslenme konusundaki mesajına en çok kulak vermesi gereken toplumlardan biri biziz. Sağlıklı beslenme ilkelerini tüm yurttaşlara duyurmamız gerekiyor. Şekerli içecek ve şekerden yoğun besin tüketimini azaltma bilincini yaygınlaştırmadan, bu mücadelede yol almak mümkün değil.”

 

“DİYABETİ EL BİRLİĞİYLE YENMELİYİZ.”

“Şeker tüketimiyle şişmanlık ve diyabet sıklığı arasındaki ilişkiyi kanıtlayan binlerce araştırma ve açıklamalar olmasına karşın, insanlar şeker ve şekerli gıdalar tüketmeye devam ediyor. B una paralel olarak da son 50 yılda şeker tüketiminin yüzde elli oranında arttığını üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Diyabete zemin yaratan ortamları değiştirmek için hepimizin sorumlulukları var. Daha fazla farkındalık yaratmalı ve çağımızın salgın hastalığı olan diyabeti el birliğiyle yenmeliyiz.”

Başa dön tuşu