SİYASET

DOLAR OYNADIKÇA TARIMIN MALİYETİ ZIPLIYOR

Çiftçi ve vatandaşların sorunlarını dinleyen Ömer Fethi Gürer, artan girdi maliyetlerinden dolayı tarım ve hayvancılık yapılamayan köylerin boşalmaya başladığını söyledi. 2018’in zor bir yıl olacağını sürekli söyleyen Gürer, Doların çiftçi için izlenmesi gereken bir değere döndüğünü belirterek; “Çiftçide dolar olduğu için değil dışa bağımlı bir tarım politikası yürüdüğü için dolar önemli, doların artması demek gübre, ilaç, tohum, yem ve ithal ürün fiyatlarının doğrudan artması demek, üretici bugün ürettiğini değerine satamıyor, dolar artışı ile maliyet katlayacak mazota her gün nerede ise gelen zamla çiftçilik zorlaştı şartlar daha ağırlaşacak, sorunlar katlayacak, kendi kendine yeten ülkeyi dışa bağımlı kılan AKP hükümeti aile tipi çiftçiliği  bitirme noktasına getirdi. Ne yapacaksınız. Tarımdan başka dayanağınız yok. Yeni iş alanları açılmıyor. Tarım besicilik sorunlu, Bu böyle gitmez. gidemez, çözümü var ve biz bu sorunları oylarınızla vereceğiniz destekle çözeceğiz" dedi.

 

Beyağıl köyünde vatandaşlar, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e, tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji fiyatlarının yüksekliğinden bahsederek, artık çoğu arazi sahibinin tarlasını ekemediğini belirttiler. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ve çevresinin en önemli tarımsal sorunlarından birinin de sulama amaçlı kullanılan enerji fiyatlarının pahalılığı olduğunu belirtti. Konuyu defalarca  TBMM’de gündeme getirdiğini anlatan Gürer, “Son olarak Sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına konuyla ilgili yazılı soru önergesi verdim. Bakan , yanıt olarak, taleplerin değerlendirildiğini ve fiyatların aşağı çekilmesi için ilgili kurumlarla irtibat halinde olduklarını ifade etti. Umarım bu konuda bir düzenleme getirilir ve tarımsal sulamada kullanılan enerji fiyatları aşağı çekilir” dedi. 

 

KÖYLERİ ŞEHİR YAPMAYIN, KÖYDE YAŞAYAN ÇİFTÇİYE DESTEK VERİN..

 

Artan girdi maliyetleri karşısında köylerde çiftçilerin tarlalarını ekip biçmediğini, bağ ve bahçesine bakamaz duruma geldiğini anlatan Gürer, “Bu durumda mecburen kendi topraklarını terk ederek, büyükşehirlere göçüyor ve orada iş  olanağı arıyorsunuz. Şehir merkezlerinin nüfusu artarken, kırsal kesimde nüfus azalıyor. Bu da ciddi manada bir dengesizliğe sebep oluyor. Bugün köyler boşaldığı için köy okulları da kapanıyor, çünkü 40’dan az olan öğrenci sayısına sahip okullar kapatılıyor. Bu durumdaki köylerde yaşayan öğrenciler çok zor şartlar artında taşımalı eğitim almak için il veya ilçe merkezlerine gidip gelmek zorunda kalıyor” diye konuştu. 

 

Hükümet yetkililerinin zaman zaman “köyleri şehir yapacağız” şeklinde demeçler verdiğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Yapılması gereken, köyleri şehir yapmak değil, köyde yaşayan çiftçileri, besicileri desteklemektir. Tarım ve hayvancılık desteklenir ve köyden kente göç önlenirse o zaman köyler şehir yapılabilir” şeklinde konuştu. 

 

Beyağıl köyü halkı ise köyleriyle ilgili sorunları sık sık TBMM’de gündeme getiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e teşekkür etti.

Başa dön tuşu